Kształtowanie proefektywnościowej kultury organizacyjnej w małej firmie

Brak miniatury

Data

2008

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Niniejsza praca przedstawia główne aspekty związane z zagadnieniem kształtowania proefektywnościowej kultury organizacyjnej w małej firmie. W pracy zawarte są zagadnienia dotyczące funkcjonowania małej firmy, pojęcia kultury organizacji oraz określonych zagadnień dotyczących badań i analizy kształtowania się kultury organizacyjnej w badanej firmie. W rozdziale pierwszym prezentuje definicję pojęcia małej firmy, jej cechy charakterystyczne oraz ustawowe definiowanie małej firmy. Przedstawiona jest szczegółowa klasyfikacja małych firm zależna od różnych czynników. Rozdział drugi definiuje pojęcie kultury organizacyjnej, która jest ważnym czynnikiem w kształtowaniu każdej organizacji. Przedstawione są różne podejścia typologów do definiowania typów i typologii kultury organizacyjnej. W rozdziale trzecim przedstawiony jest cel, cele szczegółowe, zakres oraz hipoteza badawcza dostosowane do zakresu przeprowadzonych badań. Wyszczególnione są możliwe, dostępne metody badań nad kulturą organizacyjną oraz sposoby efektywnego ich prowadzenia. Opracowane zostały pytania kwestionariuszowe będące podstawą do wywiadu. Zaprezentowana jest także szczegółowa charakterystyka i historia badanej firmy Zrzeszenie Właścicieli Nieruchomości Biuro Zarządu w Nowym Sączu. Rozdział czwarty zawiera wnioski wynikające z przeprowadzonych badań w firmie Biuro Zarządu Zrzeszenia Właścicieli Nieruchomości. Przedstawione są charakterystyczne cechy istniejącej kultury organizacyjnej oraz określony wpływ tych cech na obecne funkcjonowanie firmy. W rozdziale czwartym jest zawarty także aspekt stosowanej polityki firmy i podejścia kierownictwa do niej. Przedstawione są także odpowiednie kierunki działań i możliwe zmiany. Podsumowując wyniki badań, aktualnie, cechy kultury organizacyjnej tej firmy można rozdzielić na przejawianie się nie dużej ilości cech proefektywnościowych większe występowanie jest cech antyefektywnościowych, co stanowi niekorzyść dla działania całej firmy.

Opis

Słowa kluczowe

małe i średnie przedsiębiorstwa, kultura organizacyjna, mała firma, cechy kultury organizacyjnej

Cytowanie