Zarządzanie personelem i jakością w hotelarstwie

Ładowanie...
Miniatura

Data

2010-06-13 20:02:16

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Celem pracy jest przybliżenie i dokładne opisanie wybranych problemów związanych z zarządzaniem jakością i personelem w hotelarstwie oraz ewentualne możliwości ich rozwiązania, które pozwolą na efektywniejsze i sprawniejsze zarządzanie danymi aspektami w branży turystyczno – hotelarskiej. W przemyśle hotelarskim pojawiło się wiele systemów i norm zarządzania jakością takich jak: przepisy Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO) oraz zintegrowane systemy zarządzania, system BHP czy system zarządzania bezpieczeństwem informacji. Systemy te różnią się od siebie w zależności od tego czego dotyczą w zarządzaniu jakością. Ogólnie mówiąc zarządzanie jakością i jego systemy skupiają się przede wszystkim na gwarancji zapewnienia wymagań technologicznych. Brak odpowiedniego zarządzania personelem i jakością w hotelarstwie może prowadzić do dyskwalifikacji przedsiębiorcę, jego dobra i usługi na rynku, przede wszystkim poprzez dobra i usługi konkurencyjne płynące z posiadania lepszych systemów czy technik zarządzania.

Opis

Słowa kluczowe

zarządzanie jakością, hotelarstwo, zarządzanie zasobami ludzkimi, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)

Cytowanie