Zasady i cechy kontroli wewnętrznej w jednostkach spółdzielczych

Ładowanie...
Miniatura

Data

2010-10-20 09:13:42

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Celem kontroli wewnętrznej jest doskonalenie metod zarządzania poprzez eliminowanie nieprawidłowości i uchybień w kontrolowanych obszarach, komórkach i jednostkach organizacyjnych. Celem pracy jest przedstawienie kontroli wewnętrznej, jako czynnika występującego w przedsiębiorstwie i usprawniającego jego działalność, a także analiza znaczenia kontroli wewnętrznej w systemie zarządzania spółdzielnią na podstawie Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Nowym Sączu. Postawiona hipoteza badawcza brzmi, iż dobrze zorganizowana kontrola wewnętrzna wydatnie wspomaga proces zarządzania w przedsiębiorstwie oraz przyczynia się do poprawy jego działalności i prawidłowego funkcjonowania na rynku. Hipoteza ta zostanie zweryfikowana w empirycznej części pracy na podstawie materiałów źródłowych jednostki przyjętej jako obiekt badań. W odniesieniu do materiału empirycznego zastosowano metodę analizy stosowanych w praktyce metod i technik kontrolnych oraz prezentacji typowych wyników i ustaleń z przeprowadzonych przykładowych kontroli. Zdiagnozowany stan kontroli wewnętrznej w badanej spółdzielni pozwolił na pozytywne zweryfikowanie przyjętej hipotezy badawczej, iż dobrze zorganizowana kontrola wewnętrzna jest pożądanym i skutecznym narzędziem wspomagającym procesy zarządzania w jednostce. Podsumowując można pokusić się o stwierdzenie, że w każdym systemie zarządzania zaufanie jest wskazane lecz kontrola niezbędna.

Opis

Słowa kluczowe

kontrola, kontrola wewnętrzna, audyt wewnętrzny, przedsiębiorstwo spółdzielcze

Cytowanie