dc.description.abstract |
Celem pracy jest przedstawienie roli jaką spełnia służba bhp w zakładzie pracy, a dokładniej w placówkach handlowych oraz omówienie jej wybranych aspektów. Z racji wykonywanej pracy w dziale księgowości sieci Delikatesy Centrum, mając dostęp do wszelakich danych powstała praca bardziej praktyczna, a nie tylko teoretyczna. Zagadnienia opracowane są na podstawie aktualnie obowiązujących i opublikowanych przepisów z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy. Praca składa się z czterech rozdziałów, pierwsze dwa mają charakter teoretyczny, natomiast kolejne praktyczny. Część teoretyczna pracy została napisana na podstawie dostępnej literatury poświęconej zagadnieniom bezpieczeństwa i higieny pracy. Część badawcza natomiast powstała na podstawie udostępnionych materiałów wewnętrznych firmy Rogala oraz informacji uzyskanych podczas osobistych wywiadów z pracownikami służby bhp i pracownikami jednostek handlowych Delikatesów Centrum. Przedstawiona w niniejszej pracy rola jaką pełni służba bhp jednoznacznie wskazuje na potrzebę funkcjonowania służby bhp w zakładach pracy. Działalność służby bezpieczeństwa i higieny pracy przynosi niewymierne korzyści, których nie można kalkulować jeśli chodzi o zdrowie i życie ludzkie. |
pl |