dc.description.abstract |
Wyzwania współczesnego rynku sygnalizują coraz to nowe wymagania w zakresie organizacji dystrybucji jako części rozwiniętych działań marketingowych, funkcjonalnie zintegrowanych i przystosowanych do realizacji zmieniających się strategii przedsiębiorstw. Wokół przedsiębiorstw produkcyjnych, hurtowych i detalicznych działających w Polsce ma miejsce niezwykle dynamiczny proces kształtujący nowy obraz otoczenia przedsiębiorstwa. Rosnąca globalizacja i specjalizacja procesów gospodarczych wymusza na przedsiębiorcach poszukiwania nowych rozwiązań technicznych i organizacyjnych w zakresie przemieszczania produktów, tak by były one skuteczne z punktu widzenia klienta. Według niego system sprawnej dystrybucji powinien działać tak, aby zamawiane towary na pewno pojawiły się w ściśle określonym czasie i miejscu. W pracy przedstawione są firmy zajmujące się dystrybucją produktów, określanych mianem dań gotowych, czy też błyskawicznych dań obiadowych. Przedstawieni są producenci, hurtownicy oraz detaliści działający na rynku. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie organizacji i funkcjonowania kanałów dystrybucji dań obiadowych w Polsce. Do tego celu zostały wykorzystane dane firm zajmujących się produkcją, dystrybucją i sprzedażą tych produktów. Tezą tej pracy jest stwierdzenie, że istnieje ścisłe powiązanie pomiędzy logistyką dystrybucji na rynku a walką i sposobem rywalizacji o klienta. |
pl |