Wybrane aspekty kredytowania i subsydiowania rolnictwa w Polsce na podstawie Banku Gospodarki Żywnościowej Oddział w Tarnowie

Ładowanie...
Miniatura

Data

2004

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Celem pracy jest analiza wybranych aspektów kredytowania i subsydiowania rolnictwa w Polsce na podstawie Banku Gospodarki Żywnościowej Oddział w Tarnowie. Przedstawiono zagadnienia teoretyczne dotyczące kredytów bankowych i jego rodzajów oraz przedstawiono zasady udzielania kredytów. Opisano okres przygotowawczy polskiego rolnictwa do integracji z Unią Europejską oraz ukazano problemy polskiego rolnictwa na drodze do Unii Europejskiej. Przedstawiono kredyty preferencyjne udzielane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (AR i MR). Zwrócono uwagę na określenie zasad udzielania kredytów preferencyjnych oraz ukazano zadania i cele AR i MR. Dokonano oceny kredytów preferencyjnych z AR i MR realizowanych przez BGś S.A. w Tarnowie, ukazano współpracę z ODR oraz zwrócono uwagę na realizację programu SAPARD.

Opis

Słowa kluczowe

finanse, kredytowanie, subsydiowanie, rolnictwo, integracja Polski z Unią Europejską, kredyty preferencyjne, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, SAPARD, bank

Cytowanie