System jakości HACCP w rozwoju firmy sektora MSP na przykładzie „Piwniczanka” Spółdzielnia Pracy

Ładowanie...
Miniatura

Data

2013-01-09 14:01:08

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Niniejsza praca ma na celu przedstawienie wpływu systemu HACCP na rozwój przedsiębiorstwa „Piwniczanka” Spółdzielnia Pracy wraz z próbą analizy za pomocą modelu Churchilla i Lewis oraz diagnozy potencjału rozwojowego POS (Przedsiębiorca - Organizacja - Strategia). Badania te pozwoliły wysunąć wnioski, iż firma ta znajduje się na wysokim poziomie rozwoju, a także jest ważnym konkurentem na rynku wód geomineralnych. Szczególnie podkreślono fakt wprowadzenia systemu zarządzania jakością do struktur firmy, który przyczynił się do zdobycia światowego uznania dla jakości wytwarzanych produktów tego przedsiębiorstwa.
This paper aims to shift the impact of the HACCP system for the development of the enterprise "Piwniczanka" Cooperative Work, and compare this company based on research carried out in accordance with the model of Churchill and Lewis, as well as POS diagnosis. These studies have helped extend the conclusions that this company is on the high level of development, and is a major competitor in the market geo-mineral water. Enjoy a variety also noted that the introduction of a quality management system to the structures helped companies to gain global recognition for the quality of the manufactured products of the company.

Opis

Słowa kluczowe

jakość, system zarządzania jakością, system jakości HACCP, MSP, woda mineralna, quality, quality management system, HACCP system, SMEs, mineral water

Cytowanie