Uwarunkowania wzrostu i rozwoju Fermy Drobiu Michał Jasiński należącej do sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MSP)

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gancarczyk, Jacek
dc.contributor.author Jasiński, Michał
dc.date.accessioned 2014-01-10T13:18:44Z
dc.date.available 2014-01-10T13:18:44Z
dc.date.issued 2012-09-24 21:38:22
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/3731
dc.description.abstract Celem pracy magisterskiej jest przedstawienie wzrostu i rozwoju mojej fermy jaką jest Ferma Drobiu Michał Jasiński, która to należy do sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Praca zawiera dwa etapy, pierwszy to część teoretyczna jak charakterystyka sektora MSP, czy opisanie funduszy i programów operacyjnych Unii Europejskiej dla sektora MSP w Polsce. Na tym etapie przedstawiono również jak wygląda branża drobiarska w naszym kraju i na świecie. Druga część to empiryczny etap pracy. Za pomocą modeli rozwoju N. Churchilla i V. Lewis oraz Scotta i Bruce’a zidentyfikowano etap rozwoju firmy Ferma Drobiu Michał Jasiński. Natomiast za pomocą diagnozy potencjału wzrostowego POS oceniono możliwości rozwojowe przedsiębiorstwa. Na postawione pytania i hipotezy w rozdziale 3 między innymi takich jak: Na jakim etapie rozwoju znajduje się Ferma Drobiu Michał Jasiński?, czy Jakie korzyści płyną z zidentyfikowania etapu rozwoju i potencjału wzrostowego rozwoju przedsiębiorstwa udzielono odpowiedzi w zakończeniu. pl
dc.description.abstract This Master's thesis aims at presenting the growth and development of my farm, which is Ferma Drobiu Michał Jasiński. The farm belongs to the sector of small and medium-sized enterprises. The work includes two stages. The first is the theoretical part, which characterizes the SME sector and describes operational funds and programs of the European Union for the SME sector in Poland. This stage is also an insight into the poultry industry in our country and around the world. The second part of the paper is the empirical stage. The development stage of Ferma Drobiu Michał Jasiński was identified using N. Churchill's and V. Lewis, as well as Scott and Bruce's development models. Development opportunities of the company were assessed using the growth potential analysis POS. The final part of the paper presents answers to the following questions: At what development stage is the company Fierma Drobiu Michał Jasiński? What are the benefits of identifying the development stage and the growth potential of the company's development? pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject fundusze i programy operacyjne UE pl
dc.subject drobiarstwo w Polsce i na świeci pl
dc.subject sektor MSP pl
dc.subject diagnozy POS pl
dc.subject funds and EU operational programs pl
dc.subject poultry industry in Poland and around the world pl
dc.subject SME sector pl
dc.subject POS diagnoses pl
dc.subject model Churchilla i Lewis pl
dc.subject model Scotta i Bruce'a pl
dc.title Uwarunkowania wzrostu i rozwoju Fermy Drobiu Michał Jasiński należącej do sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) pl
dc.title.alternative Determinants of growth and development of Michal Jasinski Poultry Farms belonging to the sector of small and medium-sized enterprises (SMEs) pl
dc.type masterThesis pl
dc.date.updated 2014-01-10T10:49:22Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prace magisterskie [3237]
    [Zgodnie z obowiązującą procedurą nie udostępniamy pełnych wersji prac dyplomowych]

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info