Promocja marketingowa produktów piwowarskich na przykładzie Browaru Okocim S.A. a ograniczenia prawne wypływające z ustawy antyalkoholowej

Ładowanie...
Miniatura

Data

2001

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Celem pracy jest ukazanie uwarunkowań prawnych działalności promocyjnej przedsiębiorstw piwowarskich ze szczególnym uwzględnieniem Browaru Okocim S.A. Zakłada się, iż możliwe jest przedstawienie argumentacji, zgodnie z którą art. 13.3. ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z 26.10.1996 roku, w którym mowa o całkowitym zakazie reklamy napojów alkoholowych, jest sprzeczny z głównym celem niniejszego aktu prawnego, który przedstawiony został w art. 1.1. ustawy jako inspirowanie i wspieranie działań stymulujących zmianę struktury konsumpcji napojów alkoholowych na rzecz trunków o niskiej zawartości procentowej alkoholu, dzięki czemu ograniczone zostanie ogólne spożycie napojów alkoholowych w naszym kraju. Dokonano analizy aktów prawnych regulujących działalność marketingową polskich producentów piwa i porównania ich do odpowiednich norm obowiązujących w innych krajach europejskich. Przybliżono wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez światowej sławy specjalistów, których celem było określenie wpływu reklamy wyrobów alkoholowych na wzrost ich spożycia oraz podstawowe instrumenty promocji marketingowej, które na co dzień wykorzystywane są przedsiębiorstwa w celu propagowania swojej działalności. Przedstawiono charakterystykę polskiego rynku piwa i piwosza – jego gusty i upodobania, oraz metody promocji, które wykorzystywane są przez browary działające w naszym kraju w celu reklamy swoich produktów, na przykładzie jednego za największych producentów piwa w Polsce – Browaru Okocim S.A. z Brzeska.

Opis

Słowa kluczowe

reklama, marketing, reklama napojów alkoholowych, instrumenty marketingowe, rynek piwowarski, metody promocji, ustawa antyalkoholowa

Cytowanie