Kształtowanie marki przedsiębiorstwa na przykładzie piekarni Bonus – Plus

Ładowanie...
Miniatura

Data

2010-09-27 18:40:22

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Problematyka pracy dotyczy zagadnienia skutecznego zarządzania marką i wykorzystania w tym celu działań promocyjnych. Celem pracy było rozpoznanie problematyki marki, narzędzi i strategii jej kształtowania. Podjęto także próbę określenia w jaki sposób promować markę oraz jaki wpływ na markę ma promocja. Celem pracy było również przedstawienie i ocena marki Bonus – Plus, działającej na rynku piekarskim, a także wytyczenie możliwych kierunków dla jej rozwoju. Rozdział pierwszy dotyczy pojęcia marki, jej cech oraz funkcji jakie spełnia. Następnie traktuje o sile marki jako źródle przewagi konkurencyjnej. Krótko charakteryzuje pojęcie przewagi konkurencyjnej oraz opisuje wyznaczniki silnej marki, nawiązując przy tym do wielu znanych na dzisiejszym rynku. Ostatni podrozdział skupia się kształtowaniu marki od podstaw. Drugi rozdział dotyczy promocji. Jako pierwsze opisuje pojęcie, funkcje oraz znaczenie promocji w działalności przedsiębiorstwa. Następnie charakteryzuje główne instrumenty promocji, po czym próbuje określić wpływ promocji na markę. Na zakończenie opisuje działania promocyjne jakie wspierały dwie polskie marki: Orlen i Frugo. Rozdział trzeci otwiera część praktyczną pracy, dotyczącą marki Bonus – Plus. Czwarty rozdział skupia się na zarządzaniu marką Bonus – Plus. Na początku autor charakteryzuje tę markę. Następnie ocenia i analizuje jej pozycję i siłę. Ostatnia część rozdziału jest propozycją własną autora i dotyczy zarządzania marką Bonus – Plus w przyszłości.

Opis

Słowa kluczowe

marka, zarządzanie marką, promocja, zarządzanie przedsiębiorstwem

Cytowanie