Proces przystosowania przedsiębiorstwa branży mleczarskiej do wymogów Unii Europejskiej na Przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu

Brak miniatury

Data

2006

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Korzystanie ze środków Unijnych na rozwój i modernizację przedsiębiorstwa daje bardzo duże możliwości, a w przyszłości wiele korzyści. Jednak samo wdrożenie i przestrzeganie norm Unii Europejskiej jest niezwykle trudne i pracochłonne. Po przystąpieniu Polski w szeregi państw wspólnoty otworzyły się bardzo szerokie rynki zbytu na rodzime produkty. Dostosowanie naszego ustawodawstwa, a w efekcie całych zakładów produkcyjnych do wymogów unijnych było i jest nadal czasochłonne i bardzo drogie z finansowego punktu widzenia. Przedmiotem pracy jest przedstawienie procesu wdrażania podstawowego systemu jakości w przemyśle spożywczym jakim jest system HACCP na przykładzie sądeckiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej. Korzystanie ze środków Unijnych na rozwój i modernizację przedsiębiorstwa daje bardzo duże możliwości, a w przyszłości wiele korzyści. Jednak samo wdrożenie i przestrzeganie norm Unii Europejskiej jest niezwykle trudne i pracochłonne. Po przystąpieniu Polski w szeregi państw wspólnoty otworzyły się bardzo szerokie rynki zbytu na rodzime produkty. Dostosowanie naszego ustawodawstwa, a w efekcie całych zakładów produkcyjnych do wymogów unijnych było i jest nadal czasochłonne i bardzo drogie z finansowego punktu widzenia. Przedmiotem pracy jest przedstawienie procesu wdrażania podstawowego systemu jakości w przemyśle spożywczym jakim jest system HACCP na przykładzie sądeckiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej.

Opis

Słowa kluczowe

proces przystosowania, wymogi UE, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, system HACCP, zakłady produkcyjne, system jakości, prtzemysł spożywczy

Cytowanie