Biznes plan jako narzędzie wspomagające uruchomienie sieci restauracji

Ładowanie...
Miniatura

Data

2011-06-18 21:10:20

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Celem pracy jest opracowanie biznes planu przedsięwzięcia, jakim jest uruchamianie sieci restauracji. Pracę podzieliłem na cztery rozdziały. Pierwsze dwa rozdziały zawierają informacje teoretyczne opisujące zasady uruchomienia przedsiębiorstwa i pojęcia dotyczące biznes planu. W pierwszym rozdziale starałem się wyjaśnić rolę małych i średnich przedsiębiorstw w polskiej gospodarce oraz wyjaśnić krok po kroku jak uruchomić przedsiębiorstwo, w tym celu analizowałem wpływ sektora MŚP na gospodarkę i przepisy prawne dotyczące założenia przedsiębiorstwa. Pojęcie, funkcja i budowa biznes planu stanowi istotę drugiego rozdziału pracy, szczególną uwagę poświęciłem strukturze i budowie biznes planu, opisując poszczególne jego elementy. Rozdziały empiryczne trzeci i czwarty poświęcone są udowodnieniu tezy o możliwości uruchomienia sieci restauracji. W trzecim rozdziale zająłem się analizą bieżącej sytuacji rynku gastronomicznego w Polsce, charakterystyką produktu, analizą rynku i konkurencji, korzystając z bieżących raportów o rynku gastronomicznym, analizując i obserwując rynek. Z kolei w czwartym rozdziale opracowałem biznes plan uruchomienia sieci restauracji, przedstawiając cel i sposób realizacji przedsięwzięcia inwestycyjnego. Kolejne podrozdziały omawiają plan założenia przedsiębiorstwa gastronomicznego, szczególnie dużo uwagi poświęciłem kwestii strategii, zarządzania oraz marketingu. Szczegółowo przeprowadziłem analizę finansową przedstawiając koszty uruchomienia inwestycji, źródła jej finansowania, koszty prowadzenia działalności, szacunkowe przychody restauracji oraz próg rentowności, znalazł się tam również rachunek wyników, przepływ pieniężny, bilans. Ta część pracy oparta jest na własnej analizie, prognozach, subiektywnym badaniu. W pracy korzystałem z literatury, materiałów zamieszczonych w internecie oraz artykułów z czasopism.

Opis

Słowa kluczowe

działalność gospodarcza, biznes plan, analiza SWOT, placówki gastronomiczne

Cytowanie