Patologie w organizacji i ich wpływ na zadowolenie pracowników. Analiza porównawcza dwóch firm z branży spożywczej

Brak miniatury

Data

2008

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Patologie w organizacji to bardzo ważny element przeszkadzający w prawidłowym funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Jest to niewątpliwie bardzo trudny i złożony problem, bo dotyczy błędów popełnianych nie tylko podczas kierowania, w procesie decyzyjnym, lecz również w każdym elemencie procesu zarządzania. Niemalże każda organizacja w trakcie swojego istnienia miała styczność z występowaniem patologii. Czasami są to bardzo widoczne, jednorazowe potknięcia w działaniu, a czasem długookresowe błędy. Zadaniem pracy będzie udowodnić, że występowanie patologii i różnorakich zaburzeń w funkcjonowaniu organizacji ma wpływ na zadowolenie pracowników. Starano się ukazać zagadnienie na podstawie analizy porównawczej dwóch dużych przedsiębiorstw branży spożywczej, produkujących wodę mineralną w okolicach Beskidu Sądeckiego. Będą to: Galicjanka II Q Sp. z o. o. oraz Coca-Cola HBC Polska Sp. Z o.o. W badaniu wzięło udział 20 respondentów – po 10 pracowników z każdego przedsiębiorstwa, zastosowano kwestionariusz ankiety.

Opis

Słowa kluczowe

organizacja, kultura organizacji, patologie w organizacji, pracownicy w organizacji, studium przypadku

Cytowanie