Certyfikowanie produktów tradycyjnych i regionalnych na przykładzie jagnięciny podhalańskiej

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Woźniak, Dariusz
dc.contributor.author Mąka, Magdalena
dc.date.accessioned 2014-11-26T10:30:56Z
dc.date.available 2014-11-26T10:30:56Z
dc.date.issued 2014-07-30 20:46:10
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/8256
dc.description.abstract Praca zawiera zagadnienia związane z wspólną polityką rolną, procesem certyfikowania produktów regionalnych i tradycyjnych, a także porównanie produkcji żywca zwierzęcego w Polsce oraz upodobań konsumentów. Porusza również problemy polskiego owczarstwa oraz program odnowy zasobów genetycznych, owiec rasy cakiel podhalański. Badania przeprowadzone na grupie producentów, pozwoliły na sformułowanie wniosku, że przez sześć lat ochrony jagnięciny podhalańskiej, jako Chronionej Nazwy Pochodzenia, nie przyniosły założonych korzyści. pl
dc.description.abstract The thesis contains issues related to the common agricultural policy, the process of certification of regional and traditional products, as well as the comparison of animal livestock production in Poland and consumers’ preferences. It also raises the issue of sheep-farming’s problems and of the Podhale Zackel sheep genetic resources conservation programme. The research conducted on a group of producers, have made it possible to formulate the conclusions that six years’ protection of ‘jagnięcina podhalańska’, as a protected designation of origin, have not brought about established benefits. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject wspólna polityka rolna pl
dc.subject produkty tradycyjne i regionalne pl
dc.subject cakiel podhalański pl
dc.subject jagnięcina podhalańska pl
dc.subject common agricultural policy pl
dc.subject regional and traditional products pl
dc.subject Podhale Zackel pl
dc.subject jagnięcina podhalańska pl
dc.title Certyfikowanie produktów tradycyjnych i regionalnych na przykładzie jagnięciny podhalańskiej pl
dc.title.alternative Jagniecina podhalanska as the example of certification of regional and traditional products pl
dc.type masterThesis pl
dc.date.updated 2014-11-21T09:32:29Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prace magisterskie [3237]
    [Zgodnie z obowiązującą procedurą nie udostępniamy pełnych wersji prac dyplomowych]

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info