Building upon insights from earlier investigations of innovation collaboration from
a regional perspective as well as the triple helix perspective, local/regional innovation
systems and open innovation approaches, this study explores whether cooperation
between firms, universities and government increases the intensity of innovation
equally for the capital city and peripheral regions. We investigate whether firms located
in the capital region benefit more from public support, cooperation with universities,
and cooperation with different stakeholders than firms located in peripheral regions.
Using logistic binary regressions, we find that capital region firms are generally not
more innovative than those located elsewhere. We also find no effect on innovation
from cooperation with universities, although public support is related to engagement
in product and process innovations. Our results warn against simple applications of
triple helix and open innovation approaches, as many forms of collaboration seem to
have little impact on innovation, regardless of regional context.
Na podstawie dotychczasowych badań nad współpracą w dziedzinie innowacji na
poziomie regionu oraz w oparciu o teoretyczne koncepcje potrójnej helisy, lokalnych
i regionalnych systemów innowacji i innowacji otwartej, w artykule bada się czy
współpraca między firmami, uniwersytetami i władzami publicznymi w równym
stopniu zwiększa innowacyjność przedsiębiorstw w stolicy Norwegii i w regionach
peryferyjnych. Analizuje się ponadto, czy norweskie firmy zlokalizowane w regionie stołecznym w większym stopniu korzystają ze wsparcia publicznego, współpracy
z uniwersytetami i z innymi interesariuszami, niż firmy zlokalizowane na peryferii.
Na podstawie logistycznej regresji binarnej wykazano, że przedsiębiorstwa
z regionu stołecznego nie są generalnie bardziej innowacyjne, niż firmy z innych
lokalizacji. Ponadto, nie stwierdzono, aby współpraca z uniwersytatami wpływała
na innowacyjność, jakkolwiek występuje zależność między korzystaniem ze wsparcia
publicznego i innowacyjnością w zakresie produktu i procesu. Wyniki badań sugerują,
że należy unikać uproszczeń w stosowaniu koncepcji potrójnej helisy i innowacji
otwartej, gdyż wiele form współpracy wydaje się mieć ograniczony wpływ na
powstawanie innowacji, niezależnie od kontekstu regionalnego.