Chleb Anielski, Chleb Boży, Chleb Święty

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Mędzelowski, Tadeusz
dc.date.accessioned 2017-01-25T10:54:41Z
dc.date.available 2017-01-25T10:54:41Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Miasto i Ludzie.pl : magazyn ilustrowany, 2016, nr 50(197), s. 10-11 pl
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/9529
dc.description.abstract Wieczerza wigilijna rozpoczyna się od łamania opłatkiem. Opłatek to cieniutki jak mgiełka kawałek „anielskiego chleba”. Opłatek wigilijny symbolizuje chleb, którym tak jak opłatkiem, należy dzielić się z innymi. Obecność opłatka na wigilijnym stole sprawia, że dominującym akcentem w obchodzeniu Świąt Bożego Narodzenia jest chleb. Dawniej opłatek wigilijny nazywany był „Chlebem Świętym”, „Chlebem Bożym” lub „Chlebem Anielskim”. Obecność opłatka w domu miała zapewniać dostatek spokój i błogosławieństwo Boże, a dom chronić przed piorunami, pożarem i innymi nieszczęściami. Artykuł omawia znaczenie opłatka w tradycji Świąt Bożego Narodzenia, jego historię, kiedy i przez kogo był wyrabiany, a także jego znaczenie w polskim zdobnictwie świątecznym. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights open access pl
dc.subject Wigilia pl
dc.subject opłatek pl
dc.subject prażmo pl
dc.subject choinka pl
dc.title Chleb Anielski, Chleb Boży, Chleb Święty pl
dc.type article pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info