Małe i średnie przedsiębiorstwa rejonu tarnowskiego na przykładzie sekcji : hotele i restauracje

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ustupski, Janusz
dc.contributor.author Hudyma, Daria
dc.date.accessioned 2017-06-24T13:02:53Z
dc.date.available 2017-06-24T13:02:53Z
dc.date.issued 2011-01-13 11:30:36
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/9970
dc.description.abstract Celem niniejszej pracy, jest przybliżenie przyszłym potencjalnym małym przedsiębiorcom rozpoczynającym dopiero swoją działalność gospodarczą, struktury lokalnego otoczenia rynkowego oraz charakterystyki sektora małych i średnich przedsiębiorstw w rejonie Tarnowa, wskazanie korzyści związanych z dynamicznym rozwojem i funkcjonowaniem MSP dla regionu, identyfikacja szans i zagrożeń dla powstawania i wzrostu przedsiębiorstw na rynku lokalnym, a także identyfikacja kierunków, obszarów, instrumentów wsparcia, wynikających z analizy szans i zagrożeń rozwoju przedsiębiorczości w rejonie Tarnowa i Powiatu Tarnowskiego na przykładzie sekcji: hotele i restauracje. Praca stanowi również próbę odpowiedzi na pytanie czy przy tak dużej konkurencji i liczbie małych i średnich przedsiębiorstw, nowe, rozpoczynające dopiero działalność firmy mają realną możliwość i szanse zaistnienia na lokalnym rynku? Badanie skupia się na identyfikacji wyznaczników wynikających z potencjału firm (czynniki wewnętrzne), oraz uwarunkowań otoczenia rynkowego (czynniki zewnętrzne). W wyniku prowadzonych obserwacji i wstępnych analiz można sformułować następujące hipotezy: • szczególnie dużym utrudnieniem z jakim muszą borykać się mali i średni przedsiębiorcy w rejonie Tarnowa są wysokie stawki podatku od działalności gospodarczej oraz pozapłacowe koszty pracy; • największą szansą dla powstawania i rozwoju przedsiębiorstw na rynku lokalnym są pomoc publiczna dla przedsiębiorstw: sektorowa, horyzontalna i regionalna poprawiająca infrastrukturę materialną; • największą barierą dla rozwoju funkcjonujących w rejonie Tarnowa małych i średnich przedsiębiorstw sekcji hotele i restauracje jest duża zależność od popytu lokalnego, regionalnego i krajowego. Badania wykazały, że w przyszłości przedsiębiorcy obawiają się niekorzystnych dla siebie zmian w systemie podatkowym, wzrostu konkurencji na rynku oraz spadku popytu na oferowane przez nich produkty i usługi. Pomimo jednak dużej konkurencji przy tak dynamicznie zmieniających się warunkach otoczenia rynkowego i dzięki rozwojowi branży turystycznej, wchodzący na rynek nowi przedsiębiorcy z odpowiednim zapleczem i oryginalnymi pomysłami, nadal mają szansę i możliwość zaistnienia w sekcji; hotele i restauracje, na rynku małych i średnich przedsiębiorstw rejonu Tarnowa. Tym samym udowodniono postawione we wstępie hipotezy. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject małe i średnie przedsiębiorstwa pl
dc.subject region pl
dc.subject przedsiębiorczość pl
dc.subject pomoc publiczna pl
dc.subject klaster pl
dc.subject hotele pl
dc.subject restauracje pl
dc.title Małe i średnie przedsiębiorstwa rejonu tarnowskiego na przykładzie sekcji : hotele i restauracje pl
dc.title.alternative Small and medium -sized Enterprises in Tarnow Region as exemplified by the sector : restaurants and hotels pl
dc.type bachelorThesis pl
dc.date.updated 2017-02-06T12:11:31Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info