Wdrażanie Systemu HACCP na podstawie Zakładu Garmażeryjno-Wędliniarskiego Stanisław Poręba

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Misiołek, Krzysztof
dc.contributor.author Poręba Joanna
dc.date.accessioned 2017-07-17T09:29:27Z
dc.date.available 2017-07-17T09:29:27Z
dc.date.issued 2008 pl
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/10144
dc.description.abstract Celem pracy jest określenie znaczenia prawidłowego wdrożenia systemu HACCP, na jakość i bezpieczeństwo produktów wytwarzanych przez producenta na przykładzie Zakładu Garmażeryjno-Wędliniarskiego „Stanisław Poręba”. W celu weryfikacji hipotez :  GHP - GMP jest efektywnym narzędziem, które wspomaga produkowanie bezpiecznej żywności  Dwanaście etapów wdrażania systemu HACCP pozwala na prawidłowe określenie i funkcjonowanie Krytycznych Punktów Kontrolnych, została przeprowadzona analiza dokumentacji wewnętrznej Zakładu Wędliniarsko-Garmażeryjnego „Stanisław Poręba”, jak również przeprowadzono rozmowy z pracownikami tworzącymi zespół do spraw HACCP w przedsiębiorstwie. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy opisuje system zarządzania jakością, przybliża historyczne podejście do tematu zarządzania jakością, opisuje kilka najczęściej stosowanych metod wspomagających zarządzanie jakością oraz zawiera główne zasady wdrażania międzynarodowej normy jakości ISO 9000. Rozdział drugi charakteryzuje system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych - HACCP. Zawiera teorię wdrażania systemu bezpieczeństwa zdrowotnego w przedsiębiorstwach, przedstawia jego wady i zalety oraz warunki wstępne, które są obowiązkowe dla dalszego wdrażania systemu HACCP. W trzecim rozdziale scharakteryzowano Zakład Garmażeryjno-Wędliniarski „Stanisław Poręba”. Przedstawiono proces produkcji w zakładzie produkcyjnym, opisano asortyment wyrobów, zanalizowano strukturę zatrudnienia, kondycję finansową przedsiębiorstwa oraz sytuację na rynku mięsnym w Polsce. Czwarty rozdział poświęcony został systemowi bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w Zakładzie Garmażeryjno-Wędliniarskim. Główny nacisk położono na sposób wdrażania systemu GMP, GHP oraz systemu HACCP w przedsiębiorstwie. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna pl
dc.subject zarządzanie jakością pl
dc.subject jakość produktu pl
dc.subject system HACCP pl
dc.subject wdrażanie HACCP pl
dc.subject normy ISO serii 9000 pl
dc.subject Total Quality Management (TQM) pl
dc.title Wdrażanie Systemu HACCP na podstawie Zakładu Garmażeryjno-Wędliniarskiego Stanisław Poręba pl
dc.title.alternative Implementation of the HACCP System on the basis of Stanislaw Poręba Butcher's Factory pl
dc.type masterThesis pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info