Abstract:
W pracy została przedstawiona organizacja i zaplanowanie przedsięwzięcia
gospodarczego w formie gospodarstwa agroturystycznego. Autor oparł pracę na
fachowej literaturze obejmującej różne szczegółowe zagadnienia z dziedziny turystyki. Przy
pisaniu niniejszej pracy autor wykorzystał aktualne źródła prawne takie jak ustawa o
usługach turystycznych.
Praca składa się z czterech rozdziałów.
Pierwszy rozdział określa istotę agroturystyki, zależności pomiędzy agroturystyką a
rozwojem wsi, determinanty rozwoju agroturystyki i usług towarzyszących oraz warunki
klimatyczne i cztery pory roku w rozwoju turystyki wiejskiej.
Usługi hotelarskie w ustawie o usługach turystycznych, system kategoryzacji i oznakowań
wiejskiej bazy noclegowej oraz organizacja i wyposażenie kwatery wiejskiej zostały
omówione w rozdziale drugim. W tym rozdziale znajduje się również opis
infrastruktury uzupełniającej, kwatera wiejska a ochrona środowiska oraz prawne aspekty
działalności agroturystycznej.
Trzeci rozdział opisuje dokładny plan organizacji gospodarstwa agroturystycznego.
W rozdziale czwartym zostało opisane jak stworzyć biznesplan, jakie są zewnętrzne źródła
finansowania tworzenia gospodarstwa agroturystycznego, określenie własnej strategii
działania na przyszłość. Tworzenie nowych miejsc pracy poza rolnictwem, ale jednocześnie ściśle związanych
z otoczeniem rolnictwa, stwarza możliwości likwidacji bezrobocia w środowisku wiejskim,
poszerza ofertę pracy na rynku, przyczynia się do zwiększenia dochodów w rolnictwie.
Jednocześnie agroturystyka wymusza działania stanowiące aktywne formy ochrony
środowiska, a mieszkańcom miast umożliwia kontakt z przyrodą i środowiskiem naturalnym.