Abstract:
Produkcją cukierniczą zajmują
się rożne firmy, począwszy od małych zakładów rzemieślniczych do dużych koncernów
światowych. Uważa się, że małe i średnie przedsiębiorstwa są siłą napędową gospodarki, a w branży cukierniczej stwarzają możliwości zaspokojenia gustów, zwyczajów i tradycji
naszego życia. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie przesłanek i okoliczności, podjęcie decyzji
dotyczącej sukcesji oraz wyboru najodpowiedniejszej formy prawno – organizacyjnej
prowadzenia rodzinnego przedsiębiorstwa cukierniczego "Cukiernictwo – Kazimierz
Gwóźdź". Przeprowadzono analizę badanego przedsiębiorstwa w oparciu o modele
rozwoju firmy, a także określono wpływ sukcesji na wybór formy prawno – organizacyjnej małego przedsiębiorstwa rodzinnego. Główny cel niniejszej pracy został osiągnięty, mianowicie dokonano wyboru
najodpowiedniejszej formy prawno – organizacyjnej prowadzenia rodzinnego
przedsiębiorstwa cukierniczego "Cukiernictwo - Kazimierz Gwóźdź". Uznano, że firma
zostanie przekształcona w spółkę jawną, której nowymi właścicielami w wyniku sukcesji
będzie dwoje dorosłych dzieci przedsiębiorcy.