dc.description.abstract |
Sektor małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce rozwijał się dynamicznie po zmianie ustroju polityczno- ekonomicznego w latach `90. Dzisiaj, kiedy rynek jest nasycony i utrzymują się na nim tylko najmocniejsi, przedsiębiorstwa muszą umieć skutecznie stawiać czoła konkurencji. Jednak przedsiębiorcy napotkają wiele barier hamujących rozwój ich firm, wtedy konieczne jest przyjęcie strategii, która zapewni osiągnięcie tego celu. Istotną barierą rozwoju firmy jest brak kapitału, wysokie wymagania stawiane przez rynek oraz zbyt wysokie oprocentowanie zniechęcające przedsiębiorców do zaciągania kredytów. Strategią pozwalającąna ominięcie tej bariery jest franchising, który pozwala stworzyć system sieci, której rozwój w znacznej części jest finansowany przez biorców systemu (franchisobiorców). Celem tej pracy jest przedstawienie możliwości rozwoju przedsiębiorstwa poprzez franchising- uwarunkowania oraz ograniczenia tej strategii. Obiektem analizy jest firma która w większości spełnia warunki stawiane franchisodawcom. Jest to przedsiębiorstwo „Argasińscy” założone w 1937 roku i zajmujące się produkcja i sprzedażą lodów produkowanych metodą tradycyjną. Posiada ona sprawdzoną markę oraz wyroby które cieszą powodzeniem nie tylko u konsumentów z Nowego Sącza. |
pl |