Abstract:
Celem pracy jest analiza restrukturyzacji systemu wynagrodzeń na podstawie Firmy Cukierniczej A.Blikle. Przedstawiono uwarunkowania restrukturyzacji wynagrodzeń, pojęcie i rodzaje restrukturyzacji, istotę restrukturyzacji systemu wynagrodzeń oraz istotę i funkcje wynagrodzeń. Opisano istotę i metody wartościowania pracy i dokonano charakterystyki metod wartościowania pracy z uwzględnieniem metody G.W. Hagnera i H. Wenga oraz metody UMEWAP-95. Przedstawiono charakterystykę firmy „A.Blikle” i stosowanego w niej systemu wynagrodzeń pracowników. Dokonano wartościowania wybranych stanowisk pracy metodą G.W. Hagnera i H. Wenga, wyceny wybranych stanowisk pracy metodą UMEWAP-95 oraz porównania wyników uzyskanych metodą G.W. Hagnera i H. Wenga oraz UMEWAP-95. Przedstawiono porównanie wielkości wynagrodzeń przed i po wartościowaniu pracy.