dc.contributor.advisor |
Wdowiak, Wojciech |
|
dc.contributor.author |
Cymborska Magdalena |
|
dc.date.accessioned |
2014-01-03T13:22:08Z |
|
dc.date.available |
2014-01-03T13:22:08Z |
|
dc.date.issued |
2003 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11199/3237 |
|
dc.description.abstract |
Celem pracy jest analiza restrukturyzacji systemu wynagrodzeń na podstawie Firmy Cukierniczej A.Blikle. Przedstawiono uwarunkowania restrukturyzacji wynagrodzeń, pojęcie i rodzaje restrukturyzacji, istotę restrukturyzacji systemu wynagrodzeń oraz istotę i funkcje wynagrodzeń. Opisano istotę i metody wartościowania pracy i dokonano charakterystyki metod wartościowania pracy z uwzględnieniem metody G.W. Hagnera i H. Wenga oraz metody UMEWAP-95. Przedstawiono charakterystykę firmy „A.Blikle” i stosowanego w niej systemu wynagrodzeń pracowników. Dokonano wartościowania wybranych stanowisk pracy metodą G.W. Hagnera i H. Wenga, wyceny wybranych stanowisk pracy metodą UMEWAP-95 oraz porównania wyników uzyskanych metodą G.W. Hagnera i H. Wenga oraz UMEWAP-95. Przedstawiono porównanie wielkości wynagrodzeń przed i po wartościowaniu pracy. |
pl |
dc.language.iso |
pl |
pl |
dc.rights |
licencja niewyłączna |
pl |
dc.subject |
zarządzanie |
pl |
dc.subject |
system wynagrodzeń |
pl |
dc.subject |
restrukturyzacja wynagrodzeń |
pl |
dc.subject |
wartościowanie pracy |
pl |
dc.subject |
metody wartościowania pracy |
pl |
dc.subject |
metoda G.W. Hagnera |
pl |
dc.subject |
metoda H. Wenga |
pl |
dc.subject |
metoda UMEWAP-95 |
pl |
dc.title |
Restrukturyzacja systemu wynagrodzeń na podstawie Firmy Cukierniczej "A.Blikle" |
pl |
dc.type |
masterThesis |
pl |