Wpływ pomocy publicznej z funduszy Unii Europejskiej na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie Firmy Cukierniczo - Gastronomicznej „GRZEŚ”

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gancarczyk, Jacek
dc.contributor.author Krzyżak, Kazimierz
dc.date.accessioned 2014-01-04T11:21:43Z
dc.date.available 2014-01-04T11:21:43Z
dc.date.issued 2012-11-23 07:40:29
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/3289
dc.description.abstract Sektor małych i średnich przedsiębiorstw pełni kluczową rolę w gospodarce, dlatego bardzo ważny jest rozwój i wzrost konkurencyjności sektora w postępującej globalizacji, a czynnikiem wspierającym jego rozwój może być pomoc publiczna. Praca ma na celu prezentację i próbę analizy wpływu funduszu z Unii Europejskiej na rozwój sektora małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie Firmy Cukierniczo - Gastronomicznej "GRZEŚ". W pracy przedstawiono rolę małych i średnich przedsiębiorstw oraz regionalne aspekty jego rozwoju. Przedstawiono terminologię pomocy publicznej oraz cele i zadania polityki strukturalnej UE oraz realizowane programy operacyjne. Dla realizacji celu pracy przeprowadzono badanie empiryczne za pomocą metody opisu przypadków, modelu Churchilla i Lewis oraz metody POS mające na celu odpowiedzieć na pytanie jaki etap rozwoju osiągnęła Organizacja, jakie są możliwości jej rozwoju oraz dokonano oceny potencjału wzrostowego poszczególnych czynników komponentów; przedsiębiorcy, organizacji i strategii oraz jakie są problemy przedsiębiorstwa i sposoby ich rozwiązania. Przeprowadzone badania empiryczne wykazały, że fundusze z UE były czynnikiem rozwoju przedsiębiorstwa z sektora MSP oraz podniesienie jego konkurencyjności i wejściem na rynek wspólnotowy. Racjonalne wykorzystanie udzielanej pomoc publicznej oraz wsparcie lokalnych samorządów w rozwoju infrastruktury jest bardzo ważnym czynnikiem rozwoju przedsiębiorstwa oraz rozwoju regionów. pl
dc.description.abstract The sector of small and medium companies plays a key role in economy. Therefore, the development of this sector and its competitiveness are very important in an ongoing process of globalisation. One of the factors contributing to this development may be the public support. The dissertation presents and analyses the influence of the European Union grants on the development of the sector of small and medium companies, which is shown in the example of the gastronomic company "GRZEŚ". The role of small and medium companies and the regional aspects of their development are presented in the thesis. The dissertation also describes the public support terminology, the aims and principles of the EU structural politics and its operational programmes. Empirical research was conducted in the form of case studies, Lewis and Churchill's model and the POS method, which aimed at investigating the level of development reached by the organisation and its developmental perspectives. The potential of different components' factors has been assessed. The entrepreneurs, the organisation and various strategies, problems and their solutions were analysed. The empirical research proved that the EU funds turned out to be a developmental factor as regards the sector of small and medium companies, their competitiveness, and the expansion into the European markets. The rational use of the subsidised public support and the encouragement of local governments in the development of infrastructure are significant factors contributing to the development of companies and local regions. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject małe i średnie przedsiębiorstwa pl
dc.subject pomoc publiczna pl
dc.subject pomoc de minimis pl
dc.subject fundusze strukturalne pl
dc.subject model Churchilla i Lewis pl
dc.subject metoda POS pl
dc.subject metoda opisu przypadku pl
dc.subject small and medium companies pl
dc.subject public support pl
dc.subject de minimis support pl
dc.subject structural funds pl
dc.subject Lewis and Churchill's model pl
dc.subject POS method pl
dc.subject case study pl
dc.title Wpływ pomocy publicznej z funduszy Unii Europejskiej na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie Firmy Cukierniczo - Gastronomicznej „GRZEŚ” pl
dc.title.alternative The influence of the public support from the European Union grants on the development of the sector of small and medium companies, presented in the example of the gastronomic company "GRZEŚ" pl
dc.type masterThesis pl
dc.date.updated 2014-01-03T14:35:39Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prace magisterskie [3237]
    [Zgodnie z obowiązującą procedurą nie udostępniamy pełnych wersji prac dyplomowych]

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info