Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w zgodzie z normą ISO 22000:2005 na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu

Ładowanie...
Miniatura

Data

2012-09-28 15:51:15

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Bezpieczeństwo Żywności to problem o zasięgu międzynarodowym. System 22000:2006 Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności w sposób globalny ujmuje wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności zawarte w systemie HACCP, Dobrych Praktykach Produkcyjnych i Higienicznych. Ocena ryzyka umożliwia zidentyfikować i zminimalizować zagrożenia, które mogą wystąpić w poszczególnych etapach łańcucha żywieniowego. Wpływ na bezpieczeństwo produktu ma nie tylko producent, ale również sam konsument, który nabywając produkt jest zobligowany do stosowania zaleceń dotyczących przechowywania, przygotowania danego produktu. W poniższej pracy przeprowadzono analizę procesu produkcyjnego w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu. Podjęto próbę weryfikacji, że System ISO 22000:2006 to gwarancja zdrowej, w pełni bezpiecznej żywności.
Food safety is an international problem. System 22000:2006 Management of Food Safety globally recognized requirements for food safety contained in the System HACCP, Good Manufacturing and Hygienic Practice. Risk assessment allowes to identify and minimize risks, that may occur at various stages of the food chain. Impact on the safety of the product has not only the manufacturer but also the consumer, that by purchasing the product is obliged to apply the recommendations regarding storage, preparation of the product. In his paper was carried out an analysis of the production process in Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska in Nowy Sącz. An attempt was made to verify that the System ISO 22000:2006 is a guarantee of a healthy, fully safe food.

Opis

Słowa kluczowe

HACCP, System Bezpieczeństwa Żywności ISO, jakość, bezpieczeństwo produktu, Safety System ISO, quality, product safety

Cytowanie