Abstract:
Celem pracy jest przedstawienie istoty, roli i znaczenia bezpieczeństwa i higieny pracy w kształtowaniu zgodnych z prawem i akceptowalnych społecznie warunków pracy w harmonijnym procesie wytwarzania dóbr materialnych, mających zasadniczy wpływ na realizowanie podmiotowej roli człowieka w procesie pracy, służącej samorealizacji i zaspokajaniu potrzeb egzystencjalnych. Przedmiotem pracy jest przedstawienie organizacji i zadań służby bhp w przedsiębiorstwie, obowiązków pracodawców i pracowników w zakresie zapewnienia oraz przestrzegania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w świetle obowiązujących zasad i przepisów, procedur postępowania w przypadku zaistnienia wypadku przy pracy, instytucjonalnego nadzoru na bezpieczeństwem i higieną pracy oraz ocena działalności służby bezpieczeństwa i higieny pracy na przykładzie Przedsiębiorstwa Przemysłu Chłodniczego „Fritar” S.A. w Tarnowie. Przedstawiono ogólną charakterystykę przedsiębiorstwa branży spożywczo-chłodniczej, występujące tam zagrożenia, praktykę działania służby BHP oraz wnioski i rekomendacje w zakresie doskonalenia stanu bezpieczeństwa i higieny pracy w tym zakładzie. Zakres czasowy pracy obejmuje okres lat 2005-2010. Metodologia pracy ma charakter opisowo-analityczny polegający na charakterystyce obowiązujących przepisów prawnych oraz na analizie występujących na stanowiskach pracy zagrożeń zawodowych i stosowanych metod zapobiegania ich negatywnym skutkom oraz postulowanych rekomendacji do realizacji zadań w przedmiocie poprawy warunków bhp w rozpatrywanej firmie.