dc.contributor.advisor |
Honkisz, Małgorzata |
|
dc.contributor.author |
Kobos, Tomasz |
|
dc.date.accessioned |
2014-01-12T14:19:24Z |
|
dc.date.available |
2014-01-12T14:19:24Z |
|
dc.date.issued |
2012-09-18 02:28:11 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11199/3855 |
|
dc.description.abstract |
Celem pracy jest przedstawienie istoty, roli i znaczenia bezpieczeństwa i higieny pracy w kształtowaniu zgodnych z prawem i akceptowalnych społecznie warunków pracy w harmonijnym procesie wytwarzania dóbr materialnych, mających zasadniczy wpływ na realizowanie podmiotowej roli człowieka w procesie pracy, służącej samorealizacji i zaspokajaniu potrzeb egzystencjalnych. Przedmiotem pracy jest przedstawienie organizacji i zadań służby bhp w przedsiębiorstwie, obowiązków pracodawców i pracowników w zakresie zapewnienia oraz przestrzegania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w świetle obowiązujących zasad i przepisów, procedur postępowania w przypadku zaistnienia wypadku przy pracy, instytucjonalnego nadzoru na bezpieczeństwem i higieną pracy oraz ocena działalności służby bezpieczeństwa i higieny pracy na przykładzie Przedsiębiorstwa Przemysłu Chłodniczego „Fritar” S.A. w Tarnowie. Przedstawiono ogólną charakterystykę przedsiębiorstwa branży spożywczo-chłodniczej, występujące tam zagrożenia, praktykę działania służby BHP oraz wnioski i rekomendacje w zakresie doskonalenia stanu bezpieczeństwa i higieny pracy w tym zakładzie. Zakres czasowy pracy obejmuje okres lat 2005-2010. Metodologia pracy ma charakter opisowo-analityczny polegający na charakterystyce obowiązujących przepisów prawnych oraz na analizie występujących na stanowiskach pracy zagrożeń zawodowych i stosowanych metod zapobiegania ich negatywnym skutkom oraz postulowanych rekomendacji do realizacji zadań w przedmiocie poprawy warunków bhp w rozpatrywanej firmie. |
pl |
dc.language.iso |
pl |
pl |
dc.rights |
licencja niewyłączna |
|
dc.subject |
BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy) |
pl |
dc.subject |
ryzyko zawodowe |
pl |
dc.subject |
wypadki przy pracy |
pl |
dc.subject |
przechowalnictwo artykułów spożywczych |
pl |
dc.title |
Kształtowanie zgodnych z prawem i akceptowalnych społecznie warunków pracy na przykładzie przedsiębiorstwa branży spożywczo-chłodniczej |
pl |
dc.title.alternative |
Shaping legal and socially acceptable work conditions as exemplified by an enterprise in food and food-freezing industry |
pl |
dc.type |
bachelorThesis |
pl |
dc.date.updated |
2014-01-12T09:27:01Z |
|