Abstract:
Koszt pracy jest pojęciem szerokim i obejmuje swym zasięgiem ogół kosztów, jakie ponosi przedsiębiorstwo w związku z zatrudnieniem pracowników. Koszty pracy są istotną determinantą konkurencyjności firm, których stanowią znaczący element. Systematycznie prowadzony rachunek kosztów pracy jest niezbędnym instrumentem prawidłowego i efektywnego gospodarowania czynnikiem ludzkim. Celem pracy jest ukazanie funkcjonowania rachunku kosztów pracy oraz przedstawienie ich kształtowania się w Zakładzie Produkcji Serów i Jogurtów ,,Magda" S.J. w Szaflarach w latach 1997 – 2000. Omówiono wybrane problemy z zakresu kosztów pracy, w tym zagadnienie gospodarki czynnikiem ludzkim w świetle dostępnej literatury. Poruszono zagadnienia istoty i struktury kosztów pracy oraz omówiono czynniki wpływające na ich wielkość w przedsiębiorstwie. Dokonano charakterystyki Zakładu Produkcji Serów i Jogurtów ,,Magda" S.J. z punktu widzenia przedmiotu i zakresu działalności gospodarczej oraz techniczno-organizacyjnych warunków pracy. Zwrócono uwagę na istniejący w firmie system płac. Na podstawie
uzyskanych danych dokonano analizy wielkości i struktury zatrudnienia według
przyjętych kryteriów. Omówiono pomiar i dokumentację, analizy i rozliczania kosztów pracy badanym przedsiębiorstwie. Zawarto zagadnienia dotyczące wykorzystania analizy kosztów pracy w zarządzaniu firmą.