Problemy zarządzania personelem na przykładzie firmy Kraft Foods Polska

Brak miniatury

Data

2003

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Rok 1998 ogłoszony został przez analityków rynkowych i praktyków gospodarczych rokiem fuzji. Był to rok rekordowy pod względem skali i ilości połączeń oraz przejęć. To szeroko obserwowane zjawisko na świecie stosunkowo jest nowe na rynku polskim. Czy fala działań, których istotą jest przejęcie kontroli czy wykupienie innego przedsiębiorstwa jest tylko „modą” czy koniecznością ekonomiczną we współczesnej gospodarce? Niezależnie od odpowiedzi na to pytanie, fuzje i przejęcia odgrywają ważną rolę w gospodarce światowej. Działania i decyzje podejmowane w procesie fuzji i przejęć przedsiębiorstw zawsze wiążą się z dużym ryzykiem, tak finansowym jak i odpowiedzialnością w aspekcie ludzkim. Proces kapitałowego łączenia się firm to newralgiczny okres w działalności każdej z nich. Celem pracy jest przedstawienie procesu przejęcia, zdefiniowanie problemów zaistniałych w związku z tym procesem, ze szczególnym naciskiem na problemy związane z zarządzaniem pracownikami. Obiektem analizy jest firma Kraft Foods Polska, która w 2001 roku przejęła firmę Stollwerck Polska.

Opis

Słowa kluczowe

fuzje, przejęcia, przedsiębiorstwa w Polsce, strategie rozwoju przedsiębiorstwa, kultura organizacyjna, procesy integracyjne, zasoby ludzkie, firma Kraft Foods Polska, zarządzanie pracownikami w procesie przejęcia

Cytowanie