Abstract:
Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić ocenę ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy w Przedsiębiorstwie handlowo – usługowo – produkcyjnym „AGA”, metody minimalizowania ryzyka, a także sposoby zapobiegania i skuteczność prowadzonych działań mających na celu eliminację zagrożeń w danym przedsiębiorstwie. W rozdziale pierwszym opisane zostały pojęcia i metody zarządzania ryzykiem z wykorzystaniem metody „Pięciu kroków”, a także powody uzasadniające konieczność analizy ryzyka na wybranych stanowiskach. Kolejny rozdział ma za zadanie przedstawić badane przedsiębiorstwo - PHUP „AGA”, w tym charakterystykę stanowisk pracy, jak również występujące na nich zagrożenia i ocenę ryzyka zawodowego z wykorzystaniem Matrycy ryzyka. W końcowym rozdziale zawarto informację o zapobieganiu ryzyku zawodowemu na wybranych stanowiskach pracy i ocenę jego skuteczności. Do oceny ryzyka zawodowego zastosowana została Matryca ryzyka zawodowego w skali trójstopniowej według normy PN-N-18002. Metoda ta jest przeznaczona do jakościowego oszacowania ryzyka zawodowego. Szacowanie następstw i prawdopodobieństwa odbywa się w skali trójstopniowej dla każdego zidentyfikowanego zagrożenia. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły z czasopism naukowych, jak i branżowych, w tym także dostępnych drogą internetową o tematyce związanej z bezpieczeństwem i higieną pracy oraz oceną ryzyka zawodowego. W PHUP „AGA” ograniczenie ryzyka zawodowego można uznać za skuteczne,
ponieważ do tej pory na żadnym stanowisku pracy nie doszło do wypadku. Pracodawca
odpowiednio wypełnia swoje obowiązki, dbając o oznakowanie niebezpiecznych miejsc
w zakładzie pracy, takich jak rampy załadunkowo – rozładunkowe, przewody elektryczne,
a także właściwe oznakowanie dróg ewakuacyjnych.