Abstract:
Nowy produkt, niejednokrotnie nazywany przez marketingowych specjalistów zwiastunem
dobrobytu i gwarancją na utrzymanie długoterminowego zysku, staje się dziś jedną z niewielu
kart przetargowych, jakie może użyć przedsiębiorstwo w walce o zdobycie przewagi
konkurencyjnej w branży. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie poszczególnych etapów wprowadzania nowego produktu na rynek na przykładzie piwa Okocim Palone i ich ocena. W pierwszym rozdziale autorka definiuje pojęcie nowego produktu, ukazuje jego funkcję, którą pełni on w marketingu oraz przeprowadza dyskusję na temat istoty strategii wprowadzania nowego produktu na rynek. Rozdział drugi poświęcony metodologii zintegrowanego procesu wprowadzania nowego wyrobu na rynek umożliwia czytelnikowi przeanalizowanie głównych działań marketingowych, jakie powinny mieć miejsce podczas rozwoju nowości oraz jej komercjalizacji. W następnym rozdziale autorka pracy przedstawia historię i działalność firmy Carlsberg Polska oraz charakteryzuje sytuację panującą na polskim rynku piwowarskim. Kolejny rozdział jest empiryczny i zawiera opis procesu wprowadzania na rynek nowego piwa Okocim Palone przeprowadzonego na początku roku 2005 przez korporację Carlsberg Polska. Informacje wykorzystane w powyższym rozdziale zostały w większości pozyskane z wewnętrznych materiałów przedsiębiorstwa. Ocena zintegrowanego procesu rozwoju i komercjalizacji ciemnobursztynowego trunku została zawarta w ostatnim, piątym rozdziale pracy.