Abstract:
Celem pracy jest zwiększenie, uporządkowanie wiedzy na temat przedsiębiorczości i zjawisk z nią związanych. Głównym zagadnieniem podjętym w pracy jest proces tworzenia i rozwoju przedsiębiorstwa. Rozdział pierwszy zawiera treści czysto teoretyczne, opisuje istotę przedsiębiorczości w gospodarce, jego cechy, kategorie występowania, kolejność procesu przedsiębiorczości, a także przedstawia innowację jako strukturę istotną dla przedsiębiorczości. Natomiast drugi i trzeci rozdział przedstawia badania empiryczne. W rozdziale drugim ujęty jest opis działalności Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „Chabura”, historia jego działalności, przedstawione zostały produkty oferowane przez firmę. Opisane jest również jak uzyskać wyróżnienie znakiem jakości AGRO POLSKA, a także na czym polega sam konkurs. Rozdział ten zawiera również informacje dotyczące dostawców, schematu struktury organizacyjnej, a także dokładny opis strategii z szczególnym uwzględnieniem marketingu. Ostatni rozdział dokładnie charakteryzuje proces tworzenia i rozwoju przedsiębiorstwa. W pracy zawarty jest opis rozwoju przedsiębiorstwa, następujących w nim zmian, np. komputeryzacja zakładu, jego rozbudowa, która spełnia wymogi Unii Europejskiej. Praca zakończona jest opisem możliwości rozwoju opartym na modelach. W trakcie pisania pracy została wykorzystana literatura przedmiotu. Część empiryczna opiera się głównie na materiałach udostępnionych przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Chabura” oraz z biznesplanu ZPM „Chabura”.