Abstract:
Celem niniejszej pracy jest analiza sposobów restrukturyzacja zatrudnienia i skutków
jakie za sobą przyniosła. Obecna sytuacja na rynku, zmusza wiele firm i przedsiębiorstw
do przeprowadzania derekrutacji personelu, czyli zwolnień pracowników. Ocena procesów
derekrutacji personelu w Przedsiębiorstwie Handlowo-Gastronomicznym „Mościce”
Sp. z o.o. przedstawia powody, które zmusiły właścicieli firmy do przeprowadzenia
w przedsiębiorstwie redukcji etatów. Ocena dotyczy również sposobów zwolnień
pracowników, czy zostały przeprowadzone w odpowiedni sposób, czy też nie, a jeśli nie - to
co przedsiębiorstwo powinno było zrobić, żeby ta zaplanowana derekrutacja personelu
przeprowadzona była poprawie i z „korzyściami” zarówno dla pracodawcy, jak
i zwalnianego pracownika.
Badania procesu redukcji i skutków restrukturyzacji zatrudnienia w Przedsiębiorstwie
Handlowo-Gastronomicznym „Mościce” Sp. z o.o. obejmują okres od początku 2004 roku
do połowy 2011.