Zarządzanie marką na przykładzie marki Żywiec i Tyskie

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Śliwa, Kazimierz
dc.contributor.author Opoka, Marcel
dc.date.accessioned 2014-03-17T07:53:00Z
dc.date.available 2014-03-17T07:53:00Z
dc.date.issued 2011-07-04 13:31:21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/7032
dc.description.abstract Celem pracy jest prezentacja sposobu postępowania dwóch konkurujących ze sobą czołowych producentów piwa w Polsce, prowadzącego do uzyskania i utrzymania przewagi konkurencyjnej opartej na marce. W części teoretycznej pracy w oparciu o literaturę przedmiotu zaprezentowano zagadnienia związane z marką. W rozdziale 1 wyjaśniono podstawowe pojęcia związane z marką czyli jej definicję, rodzaje marek oraz funkcje jakie pełni. Ponadto określono różnice między znakiem towarowym a innymi prawami własności intelektualnej oraz przedstawiono genezę stosowania marek oraz sposobów ich wykorzystania. W rozdziale 2 wyjaśniono na czym polega kapitał marki oraz przedstawiono poszczególne elementy składowe procesu budowy kapitału marki. Podstawową rolę w budowie kapitału marki pełni reklama. Efektem częstej ekspozycji konsumentów na nazwę marki pojawiającą się w reklamach jest przede wszystkim wytworzenie dużego stopnia znajomości marki wśród konsumentów, jak również komunikowanie założonego poziomu jakości produktów. W dalszej części rozdziału 2 są opisane działania, jakie w ramach programu marketingowego firmy mają na celu wzmocnienie pozostałych aktywów marki, a więc: postrzeganej jakości, skojarzeń związanych z marką oraz lojalności wobec marki. Natomiast w części analitycznej (rozdziale 3 i 4) zaprezentowano dwie najpopularniejsze w Polsce marki piwa czyli Tyskie i Żywiec. Opisano działania jakie podejmują, aby uzyskać silną markę, a następnie obronić i wykorzystać jej pozycję. Przedstawiono ich logo, pomysły na reklamę, a także sposób kreowania wizerunku, pozyskiwania lojalnych klientów oraz rodzaje promocji konsumenckich. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject marka pl
dc.subject zarządzanie marką pl
dc.subject strategia marki pl
dc.subject promocja pl
dc.subject sprzedaż pl
dc.subject rynek piwa pl
dc.subject marketing pl
dc.title Zarządzanie marką na przykładzie marki Żywiec i Tyskie pl
dc.title.alternative Brand management. An example of Żywiec and Tyskie pl
dc.type bachelorThesis pl
dc.date.updated 2014-03-14T12:20:25Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info