Funkcjonowanie franchisingu w branży gastronomicznej

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mikulec, Marek
dc.contributor.author Opach, Karolina
dc.date.accessioned 2014-03-17T12:04:00Z
dc.date.available 2014-03-17T12:04:00Z
dc.date.issued 2011-04-06 14:47:36
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/7054
dc.description.abstract Niniejsza praca w szczegółowy sposób prezentuje funkcjonowanie punktów gastronomicznych należących do największej w Polsce sieci franczyzowej zrzeszającej mini piekarnie. W rozprawie wnikliwie podjęty został temat działalności piekarni usytuowanych w Tarnowie oraz Chrzanowie. Obszar merytoryczny pracy opisuje proces powstania oraz rozwoju systemu franczyzowego w Polsce, charakteryzuje franczyzę w branży gastronomicznej oraz prezentuje funkcjonowanie piekarni i mini piekarni w tym systemie. Ponadto szeroko omówiona została również specyfika kontaktu franczyzowego, prawa i obowiązki stron umowy, korzyści oraz problemy wynikające z zawartej współpracy pomiędzy franczyzodawcą, a franczyzobiorcą. Oddzielny rozdział poświęcony został opisowi organizacji pracy punktów piekarniczych oraz znajdującemu się w nich asortymentowi. Opracowanie rozpoznaje również bezpośrednie otoczenie konkurencyjne mini piekarni, wskazuje jej partnerów handlowych oraz głównych klientów. Opisane przez Autorkę zagadnienia odgrywają ważną rolę w procesie podejmowanych przez przedsiębiorcę decyzji biznesowych dotyczących opłacalności przystąpienia do systemu franczyzowego. pl
dc.description.abstract This thesis presents in detail the operation of catering outlets belonging to Poland's largest mini bakery franchise network "Fornetti" . The publication was carefully undertaken on the activities of a bakery located in Tarnow and Chrzanow. Field of work describes the formation and developing process of the franchise system in Poland, characterizes franchise in the catering industry, and presents a functioning mini-bakery in this system. In addition, widely discussed the specifics of the franchise contract, the rights and obligations of parties to the agreement, the benefits and problems arising from the collaboration between the franchisor and the franchisee. A separate chapter was devoted to the description of the organization of work in franchise points and appearing products in their assortment. The thesis also shows the immediate surroundings of competitive mini-bakeries, indicates its trading partners and major customers. The author describes the issues that play an important role in the process of decision making by an entrepreneur on the profitability of joining the franchise system. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject franczyza pl
dc.subject umowa franczyzowa pl
dc.subject mini piekarnia pl
dc.subject promocja pl
dc.subject analiza kosztów pl
dc.subject franchise pl
dc.subject franchise agreement pl
dc.subject mini bakery pl
dc.subject promotion pl
dc.subject cost analysis pl
dc.title Funkcjonowanie franchisingu w branży gastronomicznej pl
dc.title.alternative Functioning of the franchise in the catering industry pl
dc.type masterThesis pl
dc.date.updated 2014-03-17T10:28:12Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prace magisterskie [3237]
    [Zgodnie z obowiązującą procedurą nie udostępniamy pełnych wersji prac dyplomowych]

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info