System HACCP bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia na przykładzie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego "Chabura"
Abstrakt
Jakość zdrowej żywności pełni w dzisiejszych czasach bardzo istotną rolę w życiu wszystkich konsumentów spożywających zdrową żywność. Dlatego też bezpieczeństwo zdrowotne jest najważniejszym atrybutem żywności. Musi ona być zatem bezpieczna, gdyż takie są główne oczekiwania i potrzeby konsumentów. Ze względu na stałe odnotowywanie przez różne instytucje zatruć pokarmowych stwierdzono, iż musi nastąpić wprowadzenie odpowiedniego systemu, który powstrzyma „afery” związane z bezpieczeństwem zdrowotnym. Zdecydowano się na opracowanie systemu HACCP, dzięki któremu przedsiębiorcy żywnościowi podniosą standard higieniczny, który wymagany jest podczas produkcji, w przetwórstwie oraz przy obrocie żywnością. Istotą niniejszej pracy jest zaprezentowanie kolejnych etapów wdrażania systemu HACCP we wszystkich zakładach oraz firmach zajmujących się obrotem żywnością, na przykładzie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „CHABURA”.
Opis
Słowa kluczowe
system HACCP, Dobre Praktyki Higieniczne GMP, rynek zagraniczny, produkcja żywności, ISO 9000, bezpieczeństwo żywności, regulacje prawne Polski i UE dot. bezpieczeństwa żywienia i higieny żywności, kontrola żywności, Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Chabura"