dc.contributor.advisor |
Serwacki, Jerzy |
|
dc.contributor.author |
Badowska Barbara |
|
dc.date.accessioned |
2014-03-31T07:56:55Z |
|
dc.date.available |
2014-03-31T07:56:55Z |
|
dc.date.issued |
2007 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11199/7320 |
|
dc.description.abstract |
Jakość zdrowej żywności pełni w dzisiejszych czasach bardzo istotną rolę w życiu wszystkich konsumentów spożywających zdrową żywność. Dlatego też bezpieczeństwo zdrowotne jest najważniejszym atrybutem żywności. Musi ona być zatem bezpieczna, gdyż takie są główne oczekiwania i potrzeby konsumentów. Ze względu na stałe odnotowywanie przez różne instytucje zatruć pokarmowych stwierdzono, iż musi nastąpić wprowadzenie odpowiedniego systemu, który powstrzyma „afery” związane z bezpieczeństwem zdrowotnym. Zdecydowano się na opracowanie systemu HACCP, dzięki któremu przedsiębiorcy żywnościowi podniosą standard higieniczny, który wymagany jest podczas produkcji, w przetwórstwie oraz przy obrocie żywnością. Istotą niniejszej pracy jest zaprezentowanie kolejnych etapów wdrażania systemu HACCP we wszystkich zakładach oraz firmach zajmujących się obrotem żywnością, na przykładzie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „CHABURA”. |
pl |
dc.language.iso |
pl |
pl |
dc.rights |
licencja niewyłączna |
pl |
dc.subject |
system HACCP |
pl |
dc.subject |
Dobre Praktyki Higieniczne GMP |
pl |
dc.subject |
rynek zagraniczny |
pl |
dc.subject |
produkcja żywności |
pl |
dc.subject |
ISO 9000 |
pl |
dc.subject |
bezpieczeństwo żywności |
pl |
dc.subject |
regulacje prawne Polski i UE dot. bezpieczeństwa żywienia i higieny żywności |
pl |
dc.subject |
kontrola żywności |
pl |
dc.subject |
Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Chabura" |
pl |
dc.title |
System HACCP bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia na przykładzie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego "Chabura" |
pl |
dc.title.alternative |
HACCP system food and nutrition safety in example of meat processing plant “Chabura” |
pl |
dc.type |
masterThesis |
pl |