Nowoczesne systemy logistyczne. System SOGA, RCP – przedstawienie, zasada działania

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Leśkow, Jacek
dc.contributor.author Klamerus, Jan
dc.date.accessioned 2014-06-30T11:36:53Z
dc.date.available 2014-06-30T11:36:53Z
dc.date.issued 2014-05-26 01:33:16
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/7836
dc.description.abstract System informatyczny jest powszechny, a jego wprowadzenie daje duże możliwości i oszczędności, zarówno dla pracownika jak i kierownika, właściciela. Ankieta została przeprowadzona w jednej z Zakopiańskich restauracji, w której system SOGA działa przez cały czas od momentu jej uruchomienia. Jest to system do obsługi w gastronomii, dzięki któremu kelner nie nosi ze sobą kartek od stolika do stolika. System ten pozwala zdalnie wydrukować zamówienia na poszczególne urządzenia zamontowane w kuchni i barze. Dzięki niemu jedna osoba może obsłużyć wiele stolików jednocześnie. Celem pracy była weryfikacja hipotezy badawczej, iż systemy informatyczne w znacznym stopniu usprawniają obsługę klienta i przynoszą wymierne korzyści finansowe. Ankieta była informacją o obawach z wprowadzanej zmiany z kartek na palmy (smartfony) oraz określenie czy zmiana ta była korzystna. W ankiecie zawarto również pytania dotyczące awarii urządzeń i systemu oraz o czasie reakcji serwisu na usterki związane z niepoprawnym działaniem systemu lub urządzeń. Z wniosków można odczytać informację o „spotkaniu” się ankietowanego już z tym lub podobnym systemem. Oznacza to, iż systemy tego typu mają przyszłość, a restauracje wprowadzając tego rodzaju obsługę klienta zyskują na jakości i pozycji wobec profesjonalnego podejścia do klienta. pl
dc.description.abstract The information system is universal, and its introduction gives great opportunities and cost savings for both the employee and the manager, the owner. The survey was conducted in one of the restaurants in Zakopane, in which the system SOGA works all the time since its launch. It is a system for handling the catering, so that the waiter did not wear sheets together from table to table. This system allows you to remotely print orders for each device installed in the kitchen and bar. With it, one person can handle multiple tables at the same time. The aim of the study was to verify the research hypothesis that the systems greatly improve customer service and bring financial benefits. The survey was information about the fears of change of sheets placed on the palm (smartphones), and to determine whether the change was beneficial. The survey also included questions about equipment failures and system of service response time to faults related to incorrect operation of the system or equipment. With applications can read information about "meeting" the respondent has with this or a similar system. This means that systems of this type have a future, and restaurants introducing this kind of customer service gaining in quality and position towards a professional approach to the client. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject RFID pl
dc.subject transponder pl
dc.subject WebStorage pl
dc.subject kod kreskowy pl
dc.subject EDI pl
dc.subject RCP pl
dc.subject SOGA system pl
dc.subject barcode pl
dc.title Nowoczesne systemy logistyczne. System SOGA, RCP – przedstawienie, zasada działania pl
dc.title.alternative Modern logistics systems. SOGA system, RCP - presentation, the principle of action pl
dc.type masterThesis pl
dc.date.updated 2014-06-25T09:52:24Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prace magisterskie [3237]
    [Zgodnie z obowiązującą procedurą nie udostępniamy pełnych wersji prac dyplomowych]

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info