Wybrane techniki zarządzania personelem a jakość usług w obiekcie hotelarskim

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Wołowiec, Tomasz
dc.contributor.author Mrózek, Paweł
dc.date.accessioned 2014-07-17T09:31:16Z
dc.date.available 2014-07-17T09:31:16Z
dc.date.issued 2007 pl
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/8035
dc.description.abstract Przedmiotem pracy jest przedstawienie obrazu zatrudnienia pracownika z punktu widzenia wpływu na tworzenie wartości, którą w hotelarstwie można interpretować jako jakość obsługi klienta. Hipoteza badawcza zakłada, że bardzo ważne w tworzeniu jakości są poszczególne metody zarządzania personelem począwszy na rekrutacji, selekcji, wprowadzeniu nowego pracownika do firmy, zaznajomieniu ze standardami, a skończywszy na ocenie jego pracy. Natomiast inwestowanie w rozwój pracownika skutkuje poprawą jakości obsługi. Praca składa się z czterech rozdziałów i zakończenia. Rozdział pierwszy obejmuję proces rekrutacji nowego pracownika oraz wspierającą rolę działu personalnego, jego zadania oraz najważniejsze procesy. Rozdział drugi analizuje zagadnienia związane z wprowadzeniem nowego pracownika do firmy. Wyszczególnione są tutaj cztery główne metody działania, które mają za zadanie wspomóc i rozwijać pracownika. Pierwsza to Coaching, termin bezpośrednio związany z prowadzeniem pracownika. Drugą metodą są techniki sugestywnej sprzedaży. Trzecia to standardy wewnętrzne obowiązujące w firmie. Czwartą metodą są różne techniki zarządzania wiedzą w firmie. Rozdział trzeci zawiera praktyczne przedstawienie sposobów oceny okresowej pracownika na podstawie rozwiązań w hotelarstwie. Czwarty rozdział ujmuje bardzo ważną rolę kultury organizacyjnej jako obrazu firmy oraz stosunków między pracownikami. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu artykuły naukowe, strony internetowe oraz materiały wewnętrzne uzyskane podczas pracy w wielu hotelach wysokiej klasy w kraju i za granicą. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna pl
dc.subject zarządzanie zasobami ludzkimi pl
dc.subject proces kadrowy w przedsiębiorstwie pl
dc.subject szkolenie pracowników pl
dc.subject coaching pl
dc.subject hotelarstwo pl
dc.subject kultura organizacji pl
dc.title Wybrane techniki zarządzania personelem a jakość usług w obiekcie hotelarskim pl
dc.title.alternative Selected techniques of human resources management and quality of service in hotel & tourism industry pl
dc.type bachelorThesis pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info