Franchising jako współczesna forma prowadzenia małej działalności gospodarczej na przykładzie restauracji McDonald's w Rybniku

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Misiołek, Krzysztof
dc.contributor.author Sroka Kinga
dc.contributor.author Sroka, Kinga
dc.date.accessioned 2015-01-13T13:38:20Z
dc.date.available 2015-01-13T13:38:20Z
dc.date.issued 2008 pl
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/8431
dc.description.abstract W pracy przedstawiono małe przedsiębiorstwo produkcyjno-handlowo-usługowe „Wanda”, które działając na zasadzie franchisingu w sieci Restauracji McDonald’s zyskało przewagę nad niezależnymi firmami z tej samej branży. Celem pracy jest zbadanie, czy franchising jest skuteczną metodą prowadzenia małej firmy, analiza korzyści wynikających z przystąpienia PPHU „Wanda” do sieci franczyzowej McDonald’s, oraz pokazanie, że franchising jest sposobem na podjęcie działalności gospodarczej charakteryzującym się zmniejszonym ryzykiem. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy z nich zawiera definicję małych i średnich przedsiębiorstw, ukazuje rolę jaką pełni ten sektor w polskiej gospodarce, wskazuje możliwe, podstawowe formy wsparcia MŚP. W drugim rozdziale skupiono się m.in. na istocie franczyzy, jej zaletach i wadach zarówno dla franczyzobiorcy jak i franczyzodawcy. Dokonano także analizy porównawczej umowy franczyzowej z innymi rodzajami umów. Trzeci rozdział poświęcony jest opisowi działalności sieci Restauracji McDonald’s i funkcjonującej w niej małej firmy PPHU „Wanda” .W ostatnim rozdziale wskazano korzyści uzyskane przez właściciela PPHU „Wanda” w wyniku przystąpienia do sieci franchisingowej „Mc’Donald’s”. Zbadano – na podstawie przeprowadzonej ankiety - jakie jest powodzenie Restauracji McDonald’s wśród konsumentów. Analizowano co wpływa na jej sukces na rybnickim rynku usług gastronomicznych. W oparciu o analizę SWOT zestawiono mocne i słabe strony omawianej firmy, wskazano szanse i zagrożenia dla jej dalszej działalności. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna pl
dc.subject małe i średnie przedsiębiorstwa pl
dc.subject przedsiębiorczość pl
dc.subject finansowanie przedsiębiorczości pl
dc.subject franchising pl
dc.subject umowa franchisingowa pl
dc.title Franchising jako współczesna forma prowadzenia małej działalności gospodarczej na przykładzie restauracji McDonald's w Rybniku pl
dc.title.alternative Franchising as a modern method of small business activity on the example of restaurant McDonald’s in Rybnik. pl
dc.type masterThesis pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info