Abstract:
Założeniem pracy jest pokazanie zalet wynikających z poprawnego udokumentowania systemu zarządzania jakością w funkcjonowaniu organizacji na przykładzie Spółdzielni Pracy „Muszynianka”. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy z nich wyjaśnia pojęcie jakości oraz koncepcje kompleksowego zarządzania jakością, przedstawia metody stosowane w fazie projektowania jakościowego wyrobów oraz metody kontroli procesu produkcji. W rozdziale omówiono również zasady certyfikacji systemu zarządzania jakością. Drugi rozdział stanowi charakterystykę dokumentacji systemu zarządzania jakością, wskazuje audit wewnętrzny i zewnętrzny jako narzędzie oceny systemu, prezentuje podstawy prawne wymagane przez dyrektywy europejskie oraz ustawodawstwo krajowe. Rozdział trzeci poświęcony został Spółdzielni Pracy „Muszynianka” zajmującego się wydobyciem i produkcją naturalnej wody mineralnej. Scharakteryzowano rynek napojów butelkowanych uwzględniając zachowania klientów oraz pozycję największych konkurentów Spółdzielni. Przedstawiono też analizę finansową przedsiębiorstwa. Rozdział czwarty charakteryzuje administrację systemu zarządzania jakością właściwego dla Spółdzielni Pracy „Muszynianka”. Przedstawiono programy jakości składające się na system zarządzania jakością oraz proces jego certyfikacji przez „TÜV Nord Polska”. Opisano strukturę dokumentacji zarządzania jakością jak również sposób doskonalenia systemu zarządzania jakością. Podstawą przygotowania pracy była literatura z zakresu zarządzania jakością, akty prawne oraz czasopisma fachowe. Ponadto źródłem informacji były witryny internetowe. Praca powstała również na podstawie udostępnionych dokumentów wewnętrznych Spółdzielni Pracy „Muszynianka”.