More and more, the ability to innovate can be considered as an explanatory factor
in determining the long-term potential of firms to be competitive. Therefore, it is
of increasing importance to understand the critical success factors behind notably
radical product innovations. The present paper explores the yields and results in
terms of a series of competitiveness indicators that domestic and foreign firms in
the Basque Country obtain from technological collaboration practices. In particular,
the study seeks to assess differences in the way these two groups of firms organize
their technological partnerships (in terms of the geographical spread of partners
with whom they cooperate and the purposes for which they deploy collaboration: for
commercial or science/knowledge generation), and the comparative differences that
stem from their respective practices. The study uses firm level data from the Euskadi
Innovation Survey 2011, for firms located in the Basque Country. The paper finds
that (a) technological collaborations comprising different types of partners have the
greatest positive impact on innovation novelty, and (b) when looking at the firm’s
nationality, collaboration strategies developed by foreign firms have a higher impact
on achieving novel innovation. We posit that the higher degree of product innovation
we observe among foreign firms – as opposed to domestic firms in the Basque
Country – relies on their ability to benefit from both inter-regional partnerships and
commercial-based networks for the sake of innovation purposes.
Zdolność do tworzenia innowacji uznawana jest w coraz większym stopniu za czynnik
wyjaśniający konkurencyjność przedsiębiorstw w długim okresie. w konsekwencji
wzrasta znaczenie czynników decydujących o powstawaniu przełomowych innowacji
produktu. w artykule, na podstawie zestawu wskaźników konkurencyjności, bada się
wyniki osiągane przez firmy lokalne i zagraniczne w Kraju Basków, wskutek stosowania
przez nie określonych metod współpracy w dziedzinie technologii. w badaniu dąży się
w szczególności do określenia różnic w zakresie sposobów organizowania przez te dwie
grupy przedsiębiorstw technologicznej współpracy (tj. geograficznego pochodzenia
partnerów oraz celów tej współpracy: komercyjnych lub naukowych i nakierowanych
na generowanie wiedzy) oraz różnic w zakresie rezultatów tych praktyk. W studium
wykorzystano dane z sondażu działalności innowacyjnej przedsiębiorstw w Kraju
Basków w 2011 roku. w wyniku badań stwierdzono, że (a) technologiczna współpraca,
która angażuje zróżnicowane grupy partnerów ma największy pozytywny wpływ na
poziom nowatorstwa innowacji, oraz (b) biorąc pod uwagę narodowość firm, strategie
współpracy rozwijane przez firmy zagraniczne mają większy wpływ na osiąganie
nowatorskich rozwiązań. Można przyjąć założenie, że wyższy poziom innowacyjności
charakteryzujący firmy zagraniczne w Kraju Basków w relacji do firm lokalnych,
wynika ze zdolności firm zagranicznych do wykorzystywania w rozwoju innowacji
zarówno partnerstwa wewnątrz regionu, jak i powiązań międzyregionalnych i sieci
biznesowych.