Wpływ zarządzania jakością w placówce gastronomicznej na poziom satysfakcji klientów z oferowanych przez nią usług, na podstawie Restauracji Zielonej we Wrocławiu

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sokołowska-Woźniak, Justyna
dc.contributor.author Witowska, Justyna
dc.date.accessioned 2016-01-03T10:42:08Z
dc.date.available 2016-01-03T10:42:08Z
dc.date.issued 2015-09-02 20:58:45
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/8856
dc.description.abstract Ciągłe doskonalenie form żywienia, będące dziś wyzwaniem dla branży gastronomicznej ma na celu doprowadzenie do zainteresowania ofertą jak największej liczby osób, które będą stanowić grupę potencjalnych klientów, stąd np. umiejętność odczytywania potrzeb konsumenta, zarówno co do oferty, jak i formy obsługi będzie stanowić tym samym niezbędny element w drodze do doskonałości. Celem niniejszej pracy było przyjrzenie się takim działaniom prowadzonym w wybranej placówce gastronomicznej oraz zbadanie jak te działania wpływają na poziom satysfakcji jej klientów z oferowanych usług. Postawiono trzy zasadnicze pytania badawcze odnoszące się bezpośrednio do konkretnych działań zapewniających podnoszenie jakości usług placówki oraz jedno dotyczące oceny oferowanych usług dokonane przez jej klientów. Postawiono także hipotezę roboczą wskazującą na bezpośredni związek pomiędzy pytaniami badawczymi 1-3 oraz pytaniem 4. Wyniki badań jednoznacznie wskazały, że placówka podejmuje różnorodne i świadome działania zmierzające do doskonalenia swoich usług, w tym działania zorientowane na klientów, podnoszące zaangażowanie swoich pracowników w podejmowane zadania, obniżające marnotrawstwo. Ponadto klienci Restauracji wysoko ocenili jakość oferowanych przez nią usług w pięciu badanych obszarach tj. wrażenia ogólnego, wejścia, przyjęcia zamówienia, wygląd kelnerek i kelnerów oraz potrawy. Powyższe wyniki pozwoliły na pozytywne zweryfikowanie postawionej hipotezy roboczej tj., że działania podejmowane na rzecz doskonalenia jakości usług gastronomicznych przekładają się na wysoki poziom satysfakcji klientów z oferowanych usług. pl
dc.description.abstract Continuous improvement of forms of nutrition, currently being a challenge for the catering industry, aims at bringing to the offer the largest possible number of people who may become potential customers, hence e.g. the ability to read consumer needs both in terms of the offer and the form of service will be a necessary element on the way to perfection. The aim of this paper is to look at such activities conducted at a chosen catering establishment and examine how they influence the satisfaction of its customers with the establishment’s services. Three main research questions directly relating to specific activities aimed at improving the quality of the establishment’s services and one concerning the customers’ assessment of services offered were asked. The author also proposed a hypothesis indicating a direct connection between research questions from 1 to 3 and question 4. Research results clearly indicated that the establishment undertakes various and conscious actions aiming at improving its services, including customer-oriented actions, actions increasing the engagement of the establishment’s employees in the undertaken tasks, and actions to reduce waste. Moreover, the customers of the Restaurant expressed very high opinions about the quality of its services in five analysed areas, i.e. overall impression, entrance, taking an order, appearance of waitresses and waiters, and food. The above results allowed for a positive verification of the proposed working hypothesis, i.e. that the actions undertaken to improve the quality of catering services translate into high customer satisfaction level with the services offered. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject zarządzanie jakością pl
dc.subject doskonalenie pl
dc.subject gastronomia pl
dc.subject poziom satysfakcji klientów pl
dc.subject jakość usług pl
dc.subject quality management pl
dc.subject improvement pl
dc.subject catering pl
dc.subject customer satisfaction level pl
dc.subject quality of services pl
dc.title Wpływ zarządzania jakością w placówce gastronomicznej na poziom satysfakcji klientów z oferowanych przez nią usług, na podstawie Restauracji Zielonej we Wrocławiu pl
dc.title.alternative Impact of quality management in a catering establishment on the customer satisfaction level with the services offered on the example of Restauracja Zielona in Wrocław pl
dc.type bachelorThesis pl
dc.date.updated 2015-12-22T11:08:07Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info