Franchising jako szansa na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Woźniak, Dariusz
dc.contributor.author Zielińska, Karolina
dc.date.accessioned 2016-11-26T07:58:26Z
dc.date.available 2016-11-26T07:58:26Z
dc.date.issued 2014-07-10 02:52:23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/9371
dc.description.abstract Głównym celem pracy była analiza istniejącego rynku franczyzy w Polsce i znalezienie odpowiedzi na to, czy franchising jest najlepszą metodą na ratunek przed upadłością małych polskich przedsiębiorstw . Nacisk został położony na analizę funkcjonowania franchisingu w konkretnym podmiocie gospodarczym działającym w branży spożywczej. Praca składa się z czterech części. W pierwszej z nich przedstawiono istotę franchisingu oraz znaczenie jego w gospodarce. Część tą ukazano na podstawie literatury związanej z tym tematem. W części tej ukazano pojęcie i istotę franchisingu , historię franchisingu , typologię franchisingu, przedstawiono również inne formy biznesu , a także ukazano mocne i słaby strony franchisingu. W drugiej części ukazano funkcjonowanie rynku franchisingu posługując się dostępną literaturą oraz artykułami dotyczące tego rynku. W części tej przedstawiono analizę rynku franchisingu w Polsce i na świecie oraz uwarunkowania i perspektywy rozwoju franchisingu. W części trzeciej przedstawiono charakterystykę branży spożywczej. W części tej ukazano ogólną charakterystykę branży spożywczej w Polsce, wpływ członkowstwa Polski w Unii Europejskiej na sytuację w przemyśle spożywczym, przedstawiono otoczenie rynkowe przemysłu spożywczego, sytuację w polskim przemyśle spożywczym po wejściu do Unii Europejskiej oraz przedstawiono dane statystyczne dotyczące branży spożywczej. W czwartej części przedstawiono działanie franczyzy w przedsiębiorstwie Hitpol. W tej części przedstawiono ogólną charakterystykę przedsiębiorstwa Hitpol oraz charakterystykę systemu franczyzowego sieci Hitpol oraz przedstawiono korzyści ze współpracy z siecią. Na końcu zawarto wnioski końcowe, które wysunięto na podstawie analizy literatury książkowej, analizie artykułów oraz stron internetowych dotyczących franczyzy oraz na podstawie doświadczenia zawodowego związanego z franczyzą. pl
dc.description.abstract The main aim of this study was to analyze the existing franchise market in Poland and find answers to whether franchising is the best way to rescue from bankruptcy of small Polish companies. Emphasis has been placed on the analysis of the functioning of the franchise in a particular business entity operating in the food industry. The work consists of four parts. The first one presents the essence of the franchise and its importance in the economy. This part is illustrated in the literature related to this topic. In this section, the concept and essence shown franchise history of franchising, franchise typology, also presents other forms of business, and also shown a strong and a weak side of franchising. In the second part of the functioning of the franchise shown using the available literature and articles on this market. This section presents the analysis of the franchising market in Poland and around the world, and the conditions and prospects of development of franchising. The third part presents the characteristics of the food industry. In this section, shown overall characteristics of the food industry in Poland, the impact of Polish membership in the European Union on the situation in the food industry, shows the market environment of the food industry, the situation in the Polish food industry after accession to the European Union and presents statistical data on the food industry. In the fourth section presents the action franchise company Hitpol. This section describes the general characteristics and the characteristics of the company Hitpol franchise system Hitpol network and presents the benefits of cooperation with the network. At the end of the contents of the conclusions that were based on the analysis of the literature book, an analysis of articles and web pages on the franchise and on the basis of professional experience related to the franchise. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject franczyza pl
dc.subject franchising pl
dc.subject branża spożywcza pl
dc.subject małe i średnie przedsiębiorstwa pl
dc.subject franchise pl
dc.subject franchising pl
dc.subject food industry pl
dc.subject small and medium-sized enterprises pl
dc.title Franchising jako szansa na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw pl
dc.title.alternative Franchising as an opportunity for the development of small and medium-sized enterprises pl
dc.type masterThesis pl
dc.date.updated 2016-11-24T13:04:52Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prace magisterskie [3237]
    [Zgodnie z obowiązującą procedurą nie udostępniamy pełnych wersji prac dyplomowych]

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info