Jadłospis potraw wigilijnych : zwyczaje i obyczaje

Ładowanie...
Miniatura

Data

2012

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Abstrakt

Dawne wigilijne potrawy uwzględniały wszystkie płody rolne i leśne z całego roku. Z lasu pochodziły grzyby, orzechy i miód. Z pola kasze, rośliny oleiste, zboża, jeżyny, owoce, a z rzek, jezior i stawów ryby. Nabiał w dawnych czasach nie był traktowany przez Kościół jako potrawy postne. Każdy region miał swoje potrawy wigilijne. W okolicach Rzepiennika Strzyżewskiego wieczerza wigilijna zwana „obiadem wigilijnym” składała się z „wszystkiego co się rodzi w polu”. Autor przedstawia w artykule „jadłospisy” wigilijnych potraw z różnych regionów Polski.

Opis

Słowa kluczowe

wieczerza wigilijna, potrawy wigilijne, stół wigilijny

Cytowanie

Miasto i Ludzie.pl : magazyn ilustrowany. 2012, nr 0 [Egzemplarz promocyjny], s. 14