Abstract:
Tematem niniejszej pracy są zagrożenia i czynniki szkodliwe dla zdrowia, jakie
występują w piekarni oraz sposoby ich ograniczania na przykładzie „HANDBUD – BIS”
Zakładu Produkcyjno – Handlowo – Usługowego Adolf Madeja.
Celem pracy jest ukazanie oraz analiza zagrożeń i czynników szkodliwych dla zdrowia
w piekarni oraz sposobów ich ograniczania.
Materiał został opracowany na podstawie podręczników oraz dokumentów
otrzymanych z piekarni „HANDBUD –BIS” Zakładu Produkcyjno – Handlowo –
Usługowego Adolf Madeja.
Pozwolił on przedstawić sposób funkcjonowania typowej piekarni, zagrożenia, jakie
w niej występują oraz opracować zasady działania poprzez odpowiednią kontrolę
i przestrzeganie przepisów bhp.
W pracy są uwzględnione wszystkie informacje o zagrożeniach, jakie mogą wystąpić
w piekarni. Są wśród nich także informacje dotyczące typowych prac związanych
z funkcjonowaniem piekarni, scharakteryzowane są stanowiska pracy, maszyny i urządzenia oraz wyroby piekarnicze. Analiza zagrożeń ma za zadanie ukazać stopień niebezpieczeństwa tych zagrożeń dla
zdrowia człowieka oraz sposób, w jaki można je skutecznie eliminować, a jeśli to
niemożliwe, ograniczać zgodnie z przyjętymi ustawami i normami.