Źródła finansowania małych i średnich przedsiębiorstw ze szczególnym uwzględnieniem barier w dostępie do kredytu bankowego - Cieślak, Anna (My University, 2011)
Głównym celem pracy jest charakterystyka źródeł finansowania małych i średnich przedsiębiorstw oraz identyfikacja barier w pozyskiwaniu kredytu bankowego przez te firmy. Cele szczegółowe pracy realizowane są poprzez: 1) przedstawienie roli sektora małych i średnich przedsiębiorstw w polskiej gospodarce, 2) scharakteryzowanie własnych i obcych kapitałów w finansowaniu MSP, 3) omówienie publicznych źródeł pozyskiwania funduszy oraz 4) analizę barier w finansowaniu działalności małych i średnich przedsiębiorstw kredytem bankowym. W pracy poddano weryfikacji hipotezę, że standardowa oferta kredytów bankowych kierowana do małych i średnich przedsiębiorstw nie odpowiada oczekiwaniom ogółu firm z tego sektora z uwagi na fakt, iż nie uwzględnia ona specyfiki sytuacji ekonomicznej tych podmiotów. Na potrzeby niniejszej pracy przeprowadzono badania w formie wywiadów bezpośrednich wśród przedsiębiorstw sektora MSP oraz większych banków działających na terenie Nowego Sącza. Przeprowadzone badania weryfikują pozytywnie hipotezę. Respondenci uważają, iż banki wymagają zbyt wysokich zabezpieczeń kredytów w porównaniu do oczekiwanych od firm dużych, podkreślają wysokie koszty kredytów, czują się także dyskryminowani. Chcąc ograniczyć bariery w korzystaniu z kredytów bankowych przez małe i średnie przedsiębiorstwa należy działać harmonijnie i wielokierunkowo. Zarówno w polityce państwa jak i w polityce banków trzeba wprowadzić pewne zmiany.
The sources of financing small and medium-sized enterprises with a special focus on the barriers to bank loans
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; sektor MSP; finansowanie przedsiębiorstwa; kredyt bankowy; venture capital; wsparcie publiczne