Podaż pieniądza i jej regulacje w Polsce w latach 2009-2010 - Jasnosz, Maciej (My University, 2012)
Celem pracy jest analiza problematyki podaży pieniądza w Polsce w latach 2009-2010, wraz z oceną narzędzi polityki pieniężnej oraz regulacji prawnych. Realizując główny cel pracy, analizie poddano następujące obszary funkcjonalne związane z podażą pieniądza: 1. Instrumenty i czynniki kształtujące podaż pieniądza. 2. Instrumenty oddziałujące na system bankowy. 3. Wpływ szarej strefy na politykę NBP. Praca zawiera trzy rozdziały i zakończenie. W rozdziale pierwszym przedstawiono teoretyczne zagadnienia związane z funkcjonowaniem NBP. Omówiono funkcje NBP, jego zadania oraz kwestie niezależności prawnej i finansowej. Tematyką rozdziału drugiego jest analiza instrumentów i czynników kształtujących popyt i podaż na pieniądz. Omówiono teoretyczny model rynku pieniądza, założenia bazy monetarnej oraz kwestie wpływu szarej strefy na politykę pieniężną. W rozdziale trzecim przedstawiono uwarunkowania makroekonomiczne polityki pieniężnej NBP w latach 2009-2010. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotu, artykuły naukowe, akty prawne oraz materiały wewnętrzne Narodowego Banku Polskiego.
Money supply and its regulation in Poland in 2009-2010
Keywords: rynek pieniężny; Narodowy Bank Polski; polityka pieniężna NBP; podaż pieniądza; popyt na pieniądze; system bankowy