Mechanizmy niezawodności systemów baz danych. Mirroring i replikacja - Łatka, Krzysztof (My University, 2012)
Celem pracy jest opis i testy sposobu zwiększenia niezawodności istniejącego sklepu internetowego, opartego na serwerze MySQL. Zostanie przedstawiony mechanizm replikacji Master-Slave, który pozwoli na zabezpieczenie aplikacji przed awarią serwera baz danych. Celem dodatkowym pracy jest przedstawienie podobnych mechanizmów w systemie Microsoft SQL Serwer oraz dokonanie porównań między MySQL a Microsoft SQL Server. W rozdziale pierwszym został przedstawiony ogólny charakter pracy, w rozdziale drugim przedstawione są zasady działania oraz rodzaje replikacji. W rozdziale trzecim opisano sposób konfiguracji po stronie serwera głównego oraz pomocniczego. Rozdział czwarty zawiera opis problemów związanych z mechanizmem replikacji baz danych w MySQL oraz poprawnym działaniem tego mechanizmu. W rozdziale piątym zostało zawarte podsumowanie wykonanych prac na bazie MySQL oraz skuteczność ich działania. Rozdział szósty zawiera krótką charakterystykę mechanizmu replikacji w MS SQL, jej rodzaje i skuteczność. Rozdział siódmy zawiera opis mechanizmu mirroringu w MS SQL Server, jego rodzaje, opis procesu konfiguracji oraz uwagi dotyczące działania mechanizmu. W rozdziale ósmym zawarte zostało podsumowanie przedstawionych rozwiązań. Kolejny rozdział zawiera zestawienie podobieństw i różnic jakie występują w każdym z omawianych przypadków. Rozdział dziesiąty zawiera wskazówki dotyczące wyboru systemu bazodanowego. W ostatnim rozdziale zawarta jest bibliografia.
Reliability mechanisms for database systems. Mirroring and replication
Keywords: sklep internetowy; aplikacje internetowe; bazy danych; programy komputerowe; serwery