Otwarte fundusze emerytalne-analiza funkcjonowania na rynku - Gomułka, Anna (My University, 2009)
Od 1 stycznia 1999 r. w Polsce obowiązuje nowy system ubezpieczeń społecznych. Jest on ulepszoną i dostosowaną do naszych warunków wersją systemu mieszanego - połączeniem umowy pokoleniowej, gdzie wypłacane emerytury finansowane są z bieżących składek pracujących oraz z ubezpieczeń kapitałowych, w których składki będą inwestowane i pomnażane przez otwarte fundusze emerytalne. Otwarty fundusz emerytalny to podmiot, którego zadaniem jest gromadzenie środków pieniężnych i ich lokowanie z przeznaczeniem na wypłatę przyszłej emerytury po osiągnięciu przez członków funduszu wieku emerytalnego. Do otwartego funduszu emerytalnego ma obowiązek przystąpić osoba urodzona po 31 grudnia 1968 r., która po raz pierwszy rozpoczyna pracę, z tytułu której podlega obowiązkowemu lub dobrowolnemu ubezpieczeniu emerytalnemu. Każdy członek funduszu ma w funduszu emerytalnym indywidualny rachunek, na którym odnotowana jest ilość jego jednostek rozrachunkowych. Wartość jednostki rozrachunkowej ustalana jest każdego dnia roboczego w oparciu o wartość aktywów funduszu. Pozwala to członkowi funduszu na stały wgląd w wysokość zgromadzonych środków. Celem mojej pracy jest: - przedstawienie zasad funkcjonowania otwartych funduszy emerytalnych w Polsce (charakter prawny działalności OFE; członkostwo w OFE – I, II, III filar; zabezpieczenie środków złożonych w OFE; instytucje sprawujące kontrole nad OFE - Komisja Nadzoru Ubezpieczeń i Funduszy Emerytalnych), - ukazanie wad i zalet OFE, - analiza funkcjonowania Pekao OFE na tle wybranych funduszy emerytalnych (krótka charakterystyka funduszu Pekao OFE; wartość jednostek rozrachunkowych; pozycje Pekao OFE na tle wybranych funduszy emerytalnych – ranking).
Open Pension Funds - Analysis of their Functioning on the Market
Keywords: fundusze emerytalne; aspekty prawne